Kitajska s skoraj rekordnim uvozom ruske nafte

Novice Forbes Slovenija 20. aprila, 2024 14.15
featured image

Azijska velesila je v marcu uvozila skoraj rekordne količine ruske nafte, medtem ko so pošiljke premoga iz Rusije upadle za petino.

20. aprila, 2024 14.15

Kitajski uvoz nafte iz Rusije je marca skoraj dosegel rekordno raven. Največja dobaviteljica nafte drugemu največjemu gospodarstvu sveta je kitajskim rafinerijam uspela med drugim predati pošiljke nafte Sokol, ki so zaradi sankcij obstale v skladiščih oziroma na morju, piše Reuters.

Kitajski uvoz nafte iz Rusije, bodisi prek naftovodov ali tankerjev, je marca poskočil za 12,5 odstotka na letni ravni. Znašal je 10,81 milijonov metričnih ton oziroma 2,55 milijona sodov na dan, kažejo danes objavljeni podatki kitajske carine.

S tem je bil skoraj dosežen rekord iz lanskega junija. Takrat je Kitajska iz Rusije uvozila 2,56 milijona sodov nafte na dan.

V kitajskih pristaniščih se je marca ustavilo sedem sankcioniranih ruskih tankerjev, ki so prevažali nafto Sokol. To ruski naftni velikan Rosneft črpa na otoku Sahalin. Okrog 10 milijonov sodov te nafte je več kot tri mesece čakalo na izvoz, medtem ko so se ladijske družbe spopadale z oteženimi plačili zaradi zahodnih sankcij.

Rafinerija kitajske družbe Sinopec
Rafinerija kitajske družbe Sinopec (Foto: PROFIMEDIA)

Sankcionirana nafta

Rusija je bila lani največja dobaviteljica nafte Kitajski. Kljub zahodnim sankcijam in omejitvi cen po invaziji na Ukrajino je na Kitajsko izvozila 2,14 milijona sodov nafte na dan. Nekdaj največja dobaviteljica Savdska Arabija je zdrsnila na drugo mesto. Marca je Kitajska uvozila 1,48 milijona sodov na dan iz bližnjevzhodne monarhije, kar je skoraj 30 odstotkov manj kot leto prej.

V prvih treh mesecih leta je za dobrih 39 odstotkov narastel tudi uvoz iz Malezije, kjer pogosto poteka pretovor nafte iz prav tako sankcioniranih Irana in Venezuele. V prvem četrtletju je kitajski uvoz iz Malezije znašal 3,23 milijona sodov na dan oziroma 13,7 milijona ton nafte.

Iz Venezuele je marca na Kitajsko prišlo 375 tisoč ton nafte, mesec prej pa 352 tisoč ton. Carina ni zabeležila uvoza nafte iz Irana.

Rudarjenje premoga v Rusiji
V sibirskem mestu Borodino blizu Krasnojarska ima rudnik premoga podjetje Siberian Coal Energy Company (SUEK), ki je podvrženo sankcijam (Foto: PROFIMEDIA)

Manj ruskega premoga

Sankcije so imele večji vpliv na kitajske nakupe ruskega premoga. V marcu je namreč uvoz tega energenta iz Rusije padel na 6,92 milijonov metričnih ton. To je 21 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Celoten uvoz premoga je ostal na ravni lanskega povprečja, še poroča Reuters.

Pošiljke ruskega premoga na Kitajsko so začele naraščati leta 2022, ko so zahodne države prekinile trgovino z Moskvo zaradi vojne v Ukrajini. Sedaj so jih načele nedavne sankcije ZDA proti največjima izvoznikoma, podjetjema Suek in Michel. Obenem je Kitajska letos uvedla carine za uvoz premoga v višini 3-6 odstotkov, kar je izvoznike primoralo v nižanje cen.

Padel je tudi uvoz premoga iz največje dobaviteljice Indonezije. Ta je Kitajski poslala slabih 20 milijonov ton premoga, kar je skoraj 10 odstotkov manj kot leto prej. Več je Kitajska uvozila iz Mongolije, od koder uvaža predvsem koks za proizvodnjo jekla, medtem ko se je uvoz avstralskega premoga povečal za kar 130 odstotkov. To je posledica nizke osnove in dejstva, da je Avstralija oproščena carin.