Zgodila se je četrta prepolovitev bitcoina, kaj to pomeni za rudarje

Tehnologija Forbes Slovenija 20. aprila, 2024 09.39
featured image

V noči iz petka na soboto je prišlo do prepolovitve nagrad rudarjem bitcoina, ki se zgodi približno vsaka štiri leta.

20. aprila, 2024 09.39

Okrog druge ure zjutraj v noči s petka na soboto se je zgodila prepolovitev bitcoina, ki bo omejila dotok novih kovancev na trg. A to bi lahko prizadelo rudarje bitcoina, ki skrbijo za potrjevanje transkacij, saj se jim zmanjšuje nagrada za to delo.

Vsaka štiri leta se nagrade za rudarjenje bitcoinov prepolovijo, kar je doslej ceno vedno poslalo v nebo. V tokratni prepolovitvi, četrti po vrsti, odkar je bitcoin nastal leta 2009, se je nagrada znižala iz 6,25 na 3,125 bitcoina za en blok transakcij v verigi blokov (blockchain).

V prvih urah po prepolovitvi se cena ni bistveno spremenila. Bitcoin je sprva padel za slabega pol odstotka, na 63.700 dolarjev za kovanec. V času pisanja je že 0,42 odstotka nad dnevnim izhodiščem pri ceni 64.100 dolarjev. V preteklih treh prepolovitvah je bitcoin dosegel vrh rasti v povprečju 500 dni od prepolovitve.

Anonimni izumitelj bitcoina, ki stoji za psevdonimom Satoši Nakamoto, je prepolovitev nagrad na vsakih 210 tisoč potrjenih blokov transakcij vdelal v izvorno kodo. Do prepolovitev bo prihajalo, dokler ne bo doseženo končno število kovancev, in sicer 21 milijonov, predvidoma leta 2140. Nato se bodo rudarji za prihodke zanašali le še na pristojbine za transkacije.

Več o prepolovitvi si lahko preberete v našem razlagalnem članku.

Rudarjenje bitcoinov
Eden največjih podatkovnih centrov za rudarjenje bitcoinov se nahaja v Kazahstanu (Foto: PROFIMEDIA)

Težave za rudarje

Prepolovitev nagrad bo bolj kot na ceno vplivala na podjetja, ki rudarijo bitcoine, piše Bloomberg. Posodobitev verige blokov bi lahko pomenila nižje prihodke za ta podjetja, razen če cena bitcoina nadaljuje z rastjo.

Rudarjenje bitcoinov je energetsko intenziven proces, pri katerem rudarji uporabljajo specializirane računalnike za potrjevanje transakcij v verigi blokov. Večji rudarji, kot sta Marathon Digital Holdings in Riot Platforms, so namenili milijarde dolarjev za pridobivanje energije, nakup opreme in izgradnjo podatkovnih centrov.

Ameriška banka JPMorgan pričakuje, da se bo sektor konsolidiral, pri čemer bodo podjetja, ki kotirajo na borzi, pridobila tržne deleže.

“Rudarji bitcoinov, ki kotirajo na borzi, so v dobrem položaju, da izkoristijo novo okolje, predvsem zaradi večjega dostopa do financiranja in zlasti lastniškega financiranja,” so ta teden zapisali analitiki banke.

Rudarjenje bitcoinov
Za rudarjenje bitcoinov je potrebna posebna računalniška oprema in veliko procesorske moči (Foto: PROFIMEDIA)

Deljena mnenja o gibanju cene

Vlagatelji niso enotni glede tega, kako bo zadnja prepolovitev vplivala na ceno bitcoina. Zagovorniki bitcoina pričakujejo, da bo prepolovitev pozitiven katalizator, saj zmanjšuje ponudbo novih kovancev. Nižja ponudba prihaja v času, ko se je povpraševanje po bitcoinu povečalo zaradi odobritve novih indeksnih skladov (ETF), vezanih na bitcoin.

Po drugi strani nekateri analitiki, vključno z JPMorgan in Deutsche Bank, menijo, da je dogodek že vnaprej vračunan v ceno.