Kako napreduje zasebni projekt 160 stanovanj na Viču in kdo so vlagatelji

Nepremičnine Marko Rabuza 19. aprila, 2024 05.30
featured image

Mestna občina Ljubljana je v začetku meseca izbrala izvajalca del za komunalno opremljanje območja nekdanje tovarne Tovil. Vlagatelji pa še vedno čakajo na gradbeno dovoljenje.

19. aprila, 2024 05.30

V zadnjem letu se območje nekdanjega Tovila na Viču ni veliko spremenilo. Parcela je še naprej očiščena, na njej pa še vedno stojijo ruševine bivše tovarne vijakov.

Bolj živahno je v pisarnah. Ljubljanska občina je na marčevski seji sprejela predlog za komunalno opremljanje območja med Jamovo cesto in Koprsko ulico. Občina bo tako zgradila kanalizacijo za odvod poplavne padavinske vode in odpadne vode ter javni vodovod, uredila bo park, brv čez Gradaščico, kolesarske poti in pešpot ter javno razsvetljavo. Obnovili bodo tudi nabrežje Gradaščice ob Mencingerjevi ulici. Za vse skupaj bo občina plačala 2,38 milijona evrov.

Kot izhaja iz predloga, bi se dela morala začeti že februarja, vendar se je zapletlo pri javnem naročilu, ki so ga objavili lani decembra, ponovno pa v začetku letošnjega leta. Prejeli so šest ponudb, v začetku aprila pa so za izvajalca del izbrali KPL, so nam sporočili z občine. Neuradno naj bi se dela začela v začetku maja.

Trije vlagatelji

Izgradnja kanala za odvod poplavnih vod bo pomenila tudi izpolnjen pogoj za začetek gradnje stanovanjskega projekta Urbana Oaza, kjer tri družbe – Urbana Oaza, Draco in Interlock – želijo zgraditi 160 stanovanj.

Prva družba je v družinski lasti Mihaela Karnerja, nekdanjega trgovca z zdravili, ki ga ameriške oblasti iščejo zaradi obtožb o proizvodnji in preprodaji prepovedanih anaboličnih steroidov ter pranju denarja. Za drugo stoji Ada Filip Slivnik, tretja pa je v lasti primorskega poslovneža Rajka Hrvatiča.

Za zdaj projekt, kljub drugačnim lanskim pojasnilom Karnerja, še nima gradbenega dovoljenja. “Pričakovali smo ga, vendar se je zavleklo. Narok na upravni enoti smo imeli decembra. Upam, da bomo gradbeno dovoljenje dobili do konca maja. Trenutno na zemljišču poteka rušenje ostankov nekdanjega skladišča,” pravi Karner.

Vič, Tovil
Parcelo so lani očistili. (Foto: Egon Partei/N1)

Agencije že tržijo stanovanja

Čeprav še nimajo pravnomočnega gradbenega dovoljenja, nekatere nepremičninske agencije že tržijo stanovanja. Na eni tako navajajo, da se bo gradnja predvidoma začela maja in bo končana leta 2027. Za zdaj pa javnost o projektu obveščajo zgolj informativno.

“Nakup stanovanj bo mogoč po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in po sprejetju notarsko overjenih splošnih pogojev prodaje,” je zapisano v oglasu.

Kako bodo financirali projekt

Po Karnerjevih napovedih bo gradnja stala 40 milijonov evrov, tri milijone pa bo znašal komunalni prispevek občini.

Karner, ki pravi, da je zastopnik družbe Urbana Oaza (uradno je v lasti njegove ožje družine), pojasnjuje, da za zdaj sklepajo pogodbe za rezervacije za stanovanja. Osnovna rezervacija je 10.000 evrov, nato pa se bo po prejetem gradbenem dovoljenju začelo vplačevati na vsake pol leta, obrokov bo šest.

“Takrat bo tudi v imenu kupcev vpisana hipoteka na zemljišču, ki se bo povečala z njihovimi vplačili. Če bi se zaradi kakršnihkoli težav projekt ustavil, bi prodali zemljišče in bi bili poplačani,” pravi Karner in dodaja, da je trenutna vrednost vseh pogodb, ki so jih doslej sklenili, 22 milijonov evrov, ko bodo kupci v celoti plačali za stanovanja.

“Financirali se bomo torej z vplačili soinvestitorjev, ki bodo vplačali za stanovanja,” odgovarja na vprašanje, kakšen je njihov finančni načrt. Družbe, ki so solastnice 1,5 hektara velikega zemljišča, so namreč imele v letu 2022 skupno le 300.000 evrov prihodkov. “Financirali se bomo podobno kot Schellenburg, ki je izdal obveznice, le da bodo pri nas ‘lastniki obveznic’ kupci stanovanj,” pravi Karner.

Prodati morajo dve tretjini

Za zdaj naj bi podpisali predpogodbe za tretjino stanovanj, večina kupcev pa ne prihaja iz Ljubljane. Skupno za zaprtje finančne konstrukcije, če se gradnja ne bo podražila, načrtujejo prodajo okoli 60 odstotkov stanovanj. Drugo si bodo po besedah Karnerja razdelili trije investitorji in jih opremili ter ponudili za dolgoročno oddajanje, lahko pa jih bodo tudi prodali.

Pogodbe pripravlja Boštjan Koritnik, sicer nepoklicni podžupan Mestne občine Ljubljana in nekdanji minister za javno upravo, ki sodeluje pri projektu. Za Delo je pred časom potrdil, da sodeluje z investitorji in omogoča pravno in PR pomoč, ob tem pa je vplačal aro za eno stanovanje.

Kako naj bi bila videti nova soseska:

Dolga zgodovina projekta

Projekt Urbana oaza na Viču na papirju obstaja že več kot desetletje. V vmesnih različicah, če bi vlagateljem uspelo pridobiti še garaže ob Jamovi cesti (tam so načrtovali še tri bloke), se je omenjalo tudi 200 stanovanj, po zdajšnjem občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) pa je mogoče zgraditi do 160 stanovanj.

Stanovanja bodo velika od 50 do 150 kvadratnih metrov, naselje pa bo brez poslovnih prostorov. Stanovalci naj bi imeli na voljo fitnes, wellness in vinoteko. Cene za dvosobno stanovanje se po besedah Karnerja začenjajo pri 300.000 evrih, največ zanimanja pa je za manjša in največja stanovanja.

Na seznamu iskanih oseb ameriških oblasti

Karner je skupaj z ženo na ameriškem seznamu iskanih oseb. Zakonca naj bi med letoma 2000 in 2008 s spletno prodajo prepovedanih anaboličnih steroidov zaslužila okoli 50 milijonov dolarjev.

Posloval naj bi prek mreže vsaj 14 podjetij s sedežem v Sloveniji, Panami, Gibraltarju, Liechtensteinu, Dominikanski republiki, Belizeju in na Sejšelih, navaja ameriška obtožnica, spisana leta 2010, ki zakonca Karner bremeni proizvodnje in preprodaje prepovedanih anaboličnih steroidov ter pranja denarja.

Na podlagi tiralice so ju decembra 2011 pridržali avstrijski policisti. Severni sosedje so ju nameravali izročiti ZDA, a se je zakoncema Karner s plačilom milijonske varščine izročitvi uspelo izogniti. Naši pravosodni organi pa ju nato niso izročili ZDA, saj Slovenija z njimi nima sklenjenega sporazuma o izročanju. Pri nas je zoper Karnerja stekel predkazenski postopek, a je Karner Reporterju poslal sklep specializiranega tožilstva, v katerem je navedeno, da je bil že leta 2015 končan, ker ameriški pravosodni organi niso odgovarjali na zaprosila naših za podatke.

Mihael Karner
Mihael Karner je novembra 2022 predaval na dogodku podjetja Tax-fin-lex. (Foto: N1)

Konec novembra 2022 je veliko zanimanja pritegnil s sodelovanjem na dogodku podjetja Tax-fin-lex, kjer je predaval o davčnih oazah in na splošno o tem, kako zaščititi premoženje – kot se je izrazil – “zaradi kazenskih ali davčnih postopkov ali pa zaradi bodoče oziroma bivše žene”. Na dogodku je med drugim dejal, da je ameriška obtožnica konstrukt. 

Seznam govorcev na dogodku se je po medijski najavi njegovega predavanja precej skrčil, med drugim sta udeležbo odpovedali takratna pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, s programa sta bila v zadnjih dneh črtana tudi sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec in šef Fursa Peter Grum. Kaj vse je povedal na omenjeni konferenci, si lahko preberete tukaj.

Karner je bil sicer pred slabim mesecem govorec tudi na konferenci Zlati kamen, kjer je predaval o težavah investitorjev v stanovanjsko gradnjo na primeru Urbane oaze na Viču.