Za inovativne posameznike in start upe na voljo novih 21 milijonov evrov

Novice Bojana Humar 11. aprila, 2024 10.29 > 11. aprila, 2024 10.31
featured image

Prvi razpisi za vavčerje bodo predvidoma objavljeni še ta mesec. Poziv za podporne storitve start upom pa že jutri.

11. aprila, 2024 10.29 > 11. aprila, 2024 10.31

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za “Javni razpis za izvedbo celovitih podpornih storitev za inovativne posameznike in inovativna zagonska podjetja 2024–2025 (JR Start-up konzorcij)” in projekt “Spodbude malih vrednosti prek vavčerjev”. Z razpisom in vavčerji bo tako na voljo za podjetja in inovativne posameznike 21,16 milijona evrov, so sporočili z ministrstva.

Z vavčerji lažji dostop do denarja

S projektom “Spodbude malih vrednosti prek vavčerjev” nadaljujejo sistem dodeljevanja spodbud malih vrednosti, ki bo mikro, majhnim in srednjim podjetjem (MSP) omogočal bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja. S tem bodo omenjena podjetja krepila svojo konkurenčnost in kompetence, dodajajo na ministrstvu. To pa se bo po njihovem odražalo v hitrejši rasti MSP-jev in njihovem večjem deležu prihodkov v prihodkih celotnega podjetniškega sektorja.

Projekt bo MSP-jem pomagal tako pri zmanjševanju zaostanka v rasti in razvoju v primerjavi z večjimi podjetji kot vplival na odločitve potencialnih podjetnikov o njihovi podjetniški poti. V okviru tega projekta bo Javni sklad za podjetništvo objavil več javnih pozivov za vavčerje – predvidoma bodo prvi pozivi objavljeni v uradnem listu že v tem mesecu. Za projekt v vrednosti 38.510.500 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 20 milijonov evrov evropskih sredstev.

Podporne storitve za start upe

Javni razpis za izvedbo celovitih podpornih storitev za inovativne posameznike in inovativna zagonska podjetja 2024–2025 (JR Start-up konzorcij) pa bo prispeval k izboljšanju podpornega okolja za inovativno zagonsko podjetništvo tako, da bo zagotavljal brezplačne podporne storitve. V okviru tega javnega razpisa se bo podpora zagotavljala na dva načina:

– s promocijo inovativne podjetniške kulture, kot so start up dogodki,

– z izvajanjem celovitih podpornih storitev, še zlasti start up programov, svetovanjem in mentoriranjem.

Javni razpis bo Javni sklad za podjetništvo objavil v uradnem listu predvidoma jutri, 12. 4. 2024.
Za javni razpis v vrednosti 1.841.666,67 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1.167.616,67 evrov.