Prebujanje inflacije presenetilo ameriške analitike

Novice Forbes Slovenija 10. aprila, 2024 16.47
featured image

Iz ZDA poročajo o ponovnem pospešku inflacije. Cene življenjskih potrebščin so se onkraj Atlantika medletno zvišale za 3,5 odstotka. Ameriška inflacija je bila sicer še mesec prej pri 3,2 odstotka.

10. aprila, 2024 16.47

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se marca medletno zvišale za 3,5 odstotka, potem ko je bila letna inflacija februarja pri 3,2 odstotka, je objavilo ameriško ministrstvo za delo. Pospešek inflacije je bil po pisanju STA večji od napovedi analitikov, kar zmanjšuje možnosti skorajšnjega začetka nižanja obrestnih mer.

Analitiki so napovedali 3,4-odstotno letno inflacijo.

Na mesečni ravni je bila marca rast cen življenjskih potrebščin v ZDA, merjena s CPI, 0,4-odstotna, kar je enako kot v predhodnem mesecu. Analitiki so medtem napovedovali 0,3-odstotno mesečno rast cen.

Jedrna letna inflacija, torej tista, iz katere so izločene bolj nihajoče cene energije in hrane, je marca na letni ravni dosegla 3,8 odstotka in na mesečni 0,4 odstotka. Tudi v tem primeru je bila inflacija višja od pričakovanj analitikov, poroča STA.

Cene energije so se marca medletno zvišale za 1,1 odstotka, cene hrane pa za 2,2 odstotka.

Newyorške borze po objavi obarvane v rdeče

Potem ko je ameriško ministrstvo za delo objavilo, da so se cene življenjskih potrebščin v ZDA marca medletno zvišale, so se tečaji na newyorških borzah znižali.

Vlagatelje namreč skrbi, da ameriška centralna banka Federal Reserve, katere cilj je dvoodstotna inflacija, ne bo kmalu začela nižati rekordno visoke obrestne mere.

Indeks Dow Jones je bil po prvih 20 minutah trgovanja 1,28 odstotka pod izhodiščem, širši indeks S&P 500 je beležil 1,13-odstotni padec, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,24-odstotnega.