Konec neke dobe nekdanjega simbola ameriške gospodarske moči

Posel Forbes Slovenija 2. aprila, 2024 15.41
featured image

General Electric, ki je nastal konec 19. stoletja, se dokončno cepi na tri podjetja.

2. aprila, 2024 15.41

General Electric (GE) je sklenil postopek delitve na tri podjetja, ki ga je naznanil leta 2021. Najprej se je lani ločilo podjetje GE HealthCare in začelo kotirati na borzi Nasdaq, danes pa na borzo samostojno vstopata še podjetji za letalsko in energetsko dejavnost GE Aerospace in GE Vernova.

Za cepitev GE si je močno prizadeval njegov glavni izvršni direktor Lawrence Culp, zdaj šef GE Aerospace, da bi rešil korporacijo, ki se je znašla v težavah. Te so se poglobile v finančni krizi leta 2008, ko je skoraj bankrotiralo najbolj dobičkonosno podjetje GE Capital. Junija 2018 je GE, še zadnji prvotni član industrijskega indeksa Dow Jones, tudi izgubil oznako blue chip.

“Končal se je uspešen zagon treh neodvisnih javnih podjetij. Današnji dan tako označuje zgodovinski zadnji korak v večletni preobrazbi GE,” je po poročanju Reutersa dejal Culp. Culp je sicer obseden z vitko miselnostjo in je v šestih letih družbo, odkar je prišel na njeno čelo, prestrukturiral.

Analitiki zdaj ocenjujejo, da bo tržna vrednost podjetja GE Aerospace po oddelitvi znašala več kot 100 milijard dolarjev. Prejšnji mesec je družba, ki izdeluje motorje za letala Boeing in Airbus, zaradi velikega povpraševanja napovedala dobiček iz poslovanja v višini približno 10 milijard dolarjev do leta 2028, je še poročal Reuters.