Nemški raziskovalci za poletje napovedujejo nižjo inflacijo

Novice Forbes Slovenija 2. aprila, 2024 11.30
featured image

V največjem evropskem gospodarstvu pričakujejo nadaljnje umirjanje inflacije. Upadlo je namreč število nemških podjetij, ki v prihodnjih mesecih načrtujejo zvišanje cen.

2. aprila, 2024 11.30

Inflacija v Nemčiji se umirja in se bo verjetno še nekoliko znižala, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Število nemških podjetij, ki v prihodnjih mesecih načrtujejo zvišanje cen, se je namreč nekoliko zmanjšalo. Kazalnik cenovnih pričakovanj za prihodnje mesece se je po pisanju STA marca s februarskih 15 točk znižal na 14,3 točke.

Kot je ocenil vodja raziskav pri Ifu Timo Wollmershäuser, bi to poletje inflacija morala pasti pod dva odstotka. “Z nemškega zornega kota ni razloga, da Evropska centralna banka ne bi kmalu znižala obrestnih mer,” je poudaril. Kazalnik se je sicer cenovnih pričakovanj znižal na najnižjo raven po marcu 2021.

Cenovna pričakovanja padla v trgovini in gostinstvu

Zlasti v panogah, povezanih s potrošnjo, namerava manj podjetij zvišati cene, saj se je kazalnik z 28,7 točke znižal na 24,6 točke. Cenovna pričakovanja so se znižala v trgovini na drobno in v gostinstvu, medtem ko so se nekoliko zvišala v hotelirstvu in pri organizatorjih potovanj, poroča STA.

V gradbeništvu, kjer večina podjetij dejansko želi znižati cene, se je indeks marca znižal na -10,6 točke, medtem ko je bil mesec pred tem pri -6,2 točke.

V proizvodnji medtem le majhen delež vprašanih podjetij namerava dvigniti cene. Kazalnik pričakovanj se je s petih točk dvignil na 6,4 točke, so zapisali pri Ifu.