Razkorak med slovensko in evrsko inflacijo se spet povečuje

Novice Andreja Lončar 3. aprila, 2024 11.06 > 3. aprila, 2024 11.18
featured image

Marca je evrska inflacija znašala 2,4 odstotka, kar je malo manj kot februarja in odstotno točko manj od marčevske inflacije v Sloveniji.

3. aprila, 2024 11.06 > 3. aprila, 2024 11.18

Evropski statistični urad Eurostat je objavil, da je bila marca evrska inflacija, merjena z evropsko primerljivim harmoniziranim indeksom, 2,4-odstotna. Februarja je bila 2,6-odstotna.

Umirjanje inflacije je pričakovano po tem, ko je nemški statistični urad včeraj poročal, da se je inflacija s februarskih 2,7 odstotka umirila na 2,3 odstotka.

Prehranska inflacija se umirja. Cene hrane, alkohola in tobaka v evrskem območju so se marca na letni ravni dvignile za 2,7 odstotka (februarja za 3,9 odstotka). Cene energentov pa so ponovno padle, tokrat za 1,8 odstotka (februarja za 3,7 odstotka)

A na drugi strani se storitvena inflacija še krepi; v Nemčiji, največjem evrskem gospodarstvu, je pospešila s februarskih 3,4 odstotka na 3,7 odstotka. Na evrski ravni je ostala pri štirih odstotkih.

V Sloveniji je bila inflacija v marcu 3,4-odstotna, enaka kot februarja. Tako se razkorak z evrsko inflacijo, ki se umirja, spet povečuje.

Trdovratna storitvena inflacija

Lepljiva storitvena inflacija in še vedno močni plačni pritiski sprožajo pomisleke, ali je že čas za nižanje ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke (ECB). Po nekaterih napovedih naj bi jih prvič znižali junija.

Ekonomist Mojmir Mrak je pred dnevi v intervjuju za Forbes Slovenija ocenil, da je ta previdnost centralnih bančnikov upravičena: “Nekateri segmenti inflacije, predvsem na strani storitev, so precej bolj trdovratni kot pa inflacija, katere razlog je dvig cen energentov. Inflacija je zdaj v pomembnem delu poganjana s strukturnimi dejavniki. Zato menim, da bo ECB zelo previdna glede začetka zniževanja obrestne mere. In s tem se strinjam.”