Ljubljanska občina bo ukinila parkirna mesta na eni od ulic v središču mesta

Nepremičnine Marko Rabuza 11. aprila, 2024 05.20

Prebivalci v okolici kopališča Ilirije bodo lahko najeli parkirni prostor v novi garažni hiši.

11. aprila, 2024 05.20

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni tiskovni konferenci napovedal, da bodo v samem središču mesta ukinili nekatera parkirna mesta.

“Del parkirnih mest, sploh v Župančičevi ulici, bomo ukinili, ker je tam promet izjemno otežen,” je napovedal Janković.

Dodal je, da nov prometni režim ožjega mestnega jedra na območju med Bleiweisovo, Gosposvetsko, Slovensko in Šubičevo pripravljata podžupan Rok Žnidaršič, ki je zadolžen za področje urbanizma in je na tem mestu nasledil Janeza Koželja, ter vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik.

Vzdolž večine Župančičeve ulice potekajo bočna parkirna mesta ob obeh voznih pasovih, kjer je treba odšteti 1,3 evra za uro parkiranja.

Na njih parkirajo tudi številni stanovalci okoliških stavb, ki imajo že zdaj ob večerih težave z iskanjem prostega mesta. Janković sporoča, da jim bo občina ponudila možnost najema parkirnih prostorov v novi garažni hiši pod kopališčem Ilirija, kjer se gradnja počasi zaključuje.

Mesečni najem bo za okoliške stanovalce znašal 70 evrov, podobno kot v parkirnih hišah občine pod Kongresnim trgom in Kozolcem. Parkirna dovolilnica za stanovalce v coni 1, kamor spada Župančičeva ulica, na leto stane 100 evrov plus 4,5 evra upravne takse.

Župančičeva ulica
Na Župančičevi ulici bo v prihodnosti manj parkirnih mest. (Foto: Jan Gregorc/N1)

Spremembe omenjal že Anderlič

Celotna ureditev prometnega režima za prej omenjene ulice še ni dokončna, Janković pa je opozoril, da območja med Bleiweisovo, Gosposvetsko, Slovensko in Šubičevo ne morejo spremeniti v cono za pešce, kot so to storili z okolico Tromostovja in Kongresnega trga, saj so tam državni zbor, ministrstva in ustavno sodišče.

Spremembe na Župančičevi ulici je lani oktobra ob odprtju soseske Schellenburg omenjal tudi njen investitor Jože Anderlič, ki je takrat dejal, da bi lahko ulico, ki poteka mimo luksuzne soseske, spremenili v enosmerno, vendar da je odločitev v rokah občine.

Projekt Ilirija se je podražil

Gradnja bazenskega kompleksa Ilirija se počasi zaključuje, po Jankovićevih napovedih bo otvoritev jeseni. Kot je poročal Dnevnik, se bo gradnja bazenskega kompleksa, kjer bo prvi pokriti olimpijski bazen v Ljubljani, podražila za 1,2 milijona evrov, kar je skupno vrednost projekta dvignilo na 54,3 milijona evrov.

Vzrok za podražitev so dodatna dela na izhodu iz podzemne garažne hiše, kjer bo 360 parkirnih mest, prek obstoječega podhoda pod Bleiweisovo cesto pri Narodnem domu, kar bo povezalo Ilirijo z mestom.

Kljub drugačnim napovedim pa vsaj za zdaj ne bo sprememb v križišču pri Iliriji, kjer se križajo Bleiweisova, Celovška, Tivolska in Gosposvetska cesta. Najprej bodo po županovih besedah eno leto opazovali, kako bo potekal promet, nato se bodo odločali o morebitnih spremembah.