Prelomnica za hrvaški Rimac: razvijali bodo za nemškega velikana

Posel Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 16.53
featured image

Rimac Technology se od ponudnika visoko zmogljivih izdelkov za majhne serije modelov zdaj usmerja tudi k velikim avtomobilskim proizvajalcem.

9. aprila, 2024 16.53

Rimac Technology, proizvajalec baterijskih sistemov, je sklenil dolgoročno partnerstvo z BMW Group. V hrvaški družbi bodo razvijali in izdelovali visokonapetostne baterijske sisteme za vozila BMW Group, ki se bodo uporabljali v prihodnjih generacijah modelov.

Z dobavo velikih količin naprednih baterijskih sistemov podjetje prehaja v naslednjo fazo – razvoj in proizvodnjo tehnologije za projekte v velikih serijah, piše Forbes Hrvaška. “Sodelovanje z BMW Group pomeni pomemben mejnik za Rimac Technology, saj gre za največji in najbolj ambiciozen projekt podjetja doslej. Ta razvojni korak zahteva vzpostavitev kompleksnih in velikih avtomatiziranih proizvodnih linij za baterije, ki bodo locirane v novem Rimac Campusu blizu Zagreba,” piše v sporočilu za javnost.

Mate Rimac, ustanovitelj in predsednik uprave Rimac Group, je ob tem spomnil, da se je njegova poslovna pot začela z BMW serije 3 iz leta 1984, ki ga je v svoji garaži pri 20 letih predelal v električni avtomobil. To je, kot pravi, zanimiva povezava s trenutnim partnerstvom z BMW Group. “To sodelovanje označuje ključni trenutek v rasti Rimac Technology in je jasen znak prehoda od ponudnika visoko zmogljivih izdelkov za majhne serije modelov, kot so Aston Martin Valkyria, Pininfarina Battista in Rimac Nevera, k proizvajalcem z velikimi zmogljivostmi za projekte, kot je ta z BMW Group. Projekt je za nas eden prvih večjih projektov, dogovarjamo pa se še za veliko podobnih poslov,” je dejal Rimac.

Skupina BMW prinaša v partnerstvo strokovno znanje in izkušnje na področju baterij in električnih pogonskih sistemov, ki jih je pridobila v več kot 15 letih. Podrobnosti dogovora bodo objavili naknadno.