Višje plače za kabinsko osebje Lufthanse

Novice Forbes Slovenija 11. aprila, 2024 10.58
featured image

Kabinsko osebje Lufthanse je zaradi dlje časa trajajočih nesoglasij v zadnjem obdobju večkrat stavkalo, kar je povzročilo odpovedi številnih letov. Zdaj je sindikat z največjim evropskim letalskim prevoznikom uspel skleniti dogovor o višini plač.

11. aprila, 2024 10.58

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je s sindikatom Ufo sklenil dogovor o plačah kabinskega osebja, s tem pa končal dlje časa trajajoča nesoglasja, zaradi katerih je v minulem obdobju prišlo do več stavk in posledično odpovedi številnih poletov. Strani sta kolektivno pogodbo sklenili za obdobje treh let, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Kot so danes sporočili iz sindikata, dogovor, ki bo veljal do konca leta 2026, predvideva zvišanje plač za 19.000 zaposlenih za 17,4 odstotka, in sicer v treh fazah. Hkrati kabinskemu osebju prinaša enkraten inflacijski dodatek v višini 3.000 evrov. Sporazum morajo potrditi še člani Ufa.

Sindikat je sprva zahteval 15-odstotno zvišanje plač v 18 mesecih. Skladno z dogovorom pa bo do 1. maja letos prišlo do osemodstotnega povečanja plač, do 1. marca 2025 se bodo plače dvignile za dodatnih pet odstotkov, do 1. marca 2026 pa še za tri odstotke.

Letalo Lufthanse Airbus A320 pred vzletom z letališča v Gradcu
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi nesoglasij je kabinsko osebje Lufthanse v minulem obdobju večkrat stavkalo, zadnjič 12. marca. Posledično so bili odpovedani številni poleti.

Lufthansa je tik pred velikonočnimi prazniki dosegla sporazum tudi s sindikatom Verdi, ki zastopa njeno letališko osebje. Dogovor, dosežen s pomočjo mediacije, je podprlo 94,5 odstotka članov sindikata.

Piloti tega pomembnega evropskega letalskega prevoznika so medtem že nekaj časa pokriti s kolektivno pogodbo, še piše STA.

Je bil pa s pomočjo mediatorjev minuli teden dosežen kompromis glede plač z letališkim varnostnim osebjem, zaposlenim pri zasebnih pogodbenikih nemških letališč. Tudi to osebje je ob velikem nezadovoljstvu s svojimi prejemki v preteklosti organiziralo več stavk.