Začenja se gradnja 90-milijonske farmacevtske naložbe v Ljubljani

Posel Aljoša Črnko 19. aprila, 2024 16.47

Švicarski farmacevt Sandoz, pod katerim deluje ljubljanski Lek, je položil temeljni kamen za nov razvojni center. Ta obsega okoli 9.500 kvadratnih metrov in prinaša 200 novih delovnih mest.

19. aprila, 2024 16.47

Po tem, ko so v Leku decembra lani začeli graditi visokotehnološki center v Lendavi, bodo gradbeni stroji zdaj zabrneli še v Ljubljani. Tam bo zrasel njihov center za razvoj podobnih bioloških zdravil.

Začetek gradnje razvojnega centra v prestolnici so v švicarskem Sandozu, pod katerim deluje Lek, obeležili s simboličnim polaganjem temeljnega kamna.

“Ne gradimo le tehnološko najbolj naprednega razvojnega centra. Temveč predvsem prostor sodelovanja in povezovanja raznolikega znanja, ki bo poglobil vpogled v razvoj podobnih bioloških zdravil in povečal njegovo učinkovitost,” je o 90 milijonov evrov težki naložbi, ki bo prinesla tudi 200 novih delovnih mest, dejal predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo.

Ljubljanski farmacevt je do zdaj že zaposlil 83 ljudi, ki bodo delali v novem centru. Ta v šestih etažah obsega približno 9.500 kvadratnih metrov.

Pol milijarde naložb v Sloveniji

Po besedah predsednika odbora direktorjev Sandoza Gilberta Ghostineja bo ljubljanska lokacija postala ključna za razvoj podobnih bioloških zdravil švicarske farmacevtske skupine.

Začetek gradnje je pozdravil tudi predsednik uprave Sandoza Richard Saynor, ki je izpostavil, da družba, ki jo vodi, v Sloveniji vlaga več kot pol milijarde evrov. Samo za proizvodnjo v Lendavi bodo namenili najmanj 400 milijonov dolarjev (po trenutnem tečaju približno 377 milijonov evrov).

Tako gradnja razvojnega centra v Ljubljani kot Lendavska proizvodnja bosta predvidoma končani leta 2026. Sandoz z obema naložbama krepi zmogljivosti znotraj podjetja, hkrati pa daje pospešek in večjo učinkovitost svojemu razvoju, je še dodal Saynor.

Svojo vlogo bo morala odigrati tudi politika

Na aktivnosti farmacevtske industrije v Sloveniji se bo odzivala tudi Univerza v Ljubljani, kjer deluje Fakulteta za farmacijo. Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je ob tem izpostavil dolgo tradicijo sodelovanja Leka in univerze in skupnega vzgajanja kadrov. Obenem je napovedal nov študijski program, “s katerim bomo lahko pomagali zadostiti potrebam po kadrih v novih razvojnih centrih podjetij farmacevtske industrije”.

Naložbo je komentiral tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič: “Investicije v znanost, raziskave in inovacije so naložbe, ki se, na podlagi jasnih strateških ciljev, vedno povrnejo. In to ne le finančno, temveč tudi v obliki dobrobiti za celotno družbo.”

V luči tega je spomnil še na letošnji državni proračun, ki po njegovih besedah za raziskave in razvoj namenja pol milijarde evrov. Ministrstvo znova uvaja še razpis za mlade raziskovalce v gospodarstvu, ki bo objavljen v drugi polovici leta.

Da bo svojo vlogo morala odigrati tudi politika, je povedal premier Robert Golob. Na vladi se bodo po njegovih besedah zavzeli za tri stvari: zagotavljanju več sredstev, stabilizaciji poslovnega okolja in pomoči pri pridobivanju ustreznih kadrov. “V bitki za talente, predvsem mlajše, bomo morali tudi kot država narediti več, predvsem na področju davčnega okolja,” je dejal in napovedal, da bodo prve spremembe razgrnjene že maja.