Položili temeljni kamen za Lekov visokotehnološki center v Lendavi

Novice Forbes Slovenija 11. decembra, 2023 14.30
featured image

Položitev temeljnega kamna za prvo fazo gradnje novega visokotehnološkega centra je začetek največje naložbe v zgodovini Leka.

11. decembra, 2023 14.30

V Lendavi so simbolično položili temeljni kamen za gradnjo centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek, je poročala STA.

Lek je del Sandoza, ki bo za naložbo namenil najmanj 400 milijonov dolarjev, je na slovesnosti v Trimlinih povedal predsednik uprave Leka Robert Ljoljo.

Položitve temeljnega kamna za gradnjo visokotehnološkega centra med drugimi udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je dejal, je ponosen, da je Slovenija privlačno okolje za tuje tehnološke naložbe.

Slovenija je po njegovem prepričanju zanimiva, ker ima dobro infrastrukturo in razvojno okolje pa tudi ljudi z znanjem.

300 zaposlitev do leta 2026

Visokotehnološki center bo imel tri funkcijske enote, v katerih bodo združeni znanje in tehnološko napredni procesi. “Prvi objekt bo namenjen generiranju reagentov in bo prinesel izboljšave tudi obstoječi proizvodnji. Temu bosta sledila sodobna objekta za biofarmacevtsko proizvodnjo in skladiščenje,” je povedal Ljoljo.

Lek v Lendavi trenutno proizvaja antiinfektive in pakira končne farmacevtske izdelke. Po navedbah podjetja je položitev temeljnega kamna za prvo fazo gradnje novega visokotehnološkega centra začetek največje naložbe v zgodovini Leka, je še poročala STA. Velikega pomena je tudi za Lendavo in Prekmurje, Slovenijo pa bo center umestil med ključne države na področju biofarmacevtike, menijo v Leku.

V novem centru bo po napovedih dobilo zaposlitev okoli 300 ljudi, zaživel pa naj bi do leta 2026.