Netflix presegel pričakovanja in napovedal spremembo

Novice Marko Rabuza 19. aprila, 2024 13.06 > 19. aprila, 2024 13.08
featured image

Presegli so napovedi poznavalcev in objavili spremembo, zaradi katere jih bodo analitiki težje ocenjevali.

19. aprila, 2024 13.06 > 19. aprila, 2024 13.08

Ponudnik pretočnih storitev Netflix je v zadnjem četrtletju lanskega leta povečal število naročnikov na svoje storitve za 9,3 milijona na 269,6 milijona uporabnikov.

Netflix je v zadnjem lanskem četrtletju močno presegel napovedi analitikov, ki so pričakovali, da se bo število njegovih uporabnikov zvišalo za približno 4,9 milijona.

Družba je ob tem napovedala, da od leta 2025 naprej ne bo več objavljala četrtletnih podatkov o stanju naročnikov. Objavljali bodo le podatke, ko bodo doseženi pomembni mejniki.

“Ta sprememba je v resnici posledica želje, da bi se osredotočili na ključne kazalnike, ki so po našem mnenju najpomembnejši za poslovanje,” je v videoposnetku po objavi rezultatov povedal eden od glavnih izvršnih direktorjev Greg Peters.

Reuters medtem poroča, da bo odločitev Netflixa vznemirila vlagatelje, analitikom na Wall Streetu pa bo otežila modeliranje poslovanja podjetja. Ob tem ugibajo, da se je Netflix verjetno približal vrhu pri novih uporabnikih, po tem, ko so v zadnjem letu uvajali novosti in poskušali omejiti posojanje uporabniških računov med uporabniki.

“Morda se bodo številke novih naročnikov še dvigovale nekaj četrtletij, vendar ne vemo, kaj bo po tem naslednji katalizator za dodajanje članov,” je za Reuters dejala višja analitičarka delniških raziskav pri M Science Magalie Grossheim. “Mislim, da je verjetno tudi to prispevalo k temu, da so se odločili, da ne bodo več poročali o teh številkah.”

Podobna odločitev tudi Mete in X

Za podoben korak sta se že ob upočasnjevanju rasti novih uporabnikov odločila tudi Meta, ki je lastnica družbenega omrežja Facebook, in pa X.

Prihodki družbe so se v zadnjem četrtletju povečali za približno 15 odstotkov na 9,37 milijarde dolarjev oz. okoli 8,8 milijarde evrov. Dobiček se je v medletni primerjavi povzpel z 1,3 milijarde na 2,33 milijarde dolarjev. Rast je po navedbah agencij predvsem posledica priljubljenosti Netflixovih serij in filmov.

Delnice Netflixa so v zadnjem letu poskočile za 89 odstotkov, saj so prehitele konkurente pretočnih vsebin.

Netflix je v pismu delničarjem sporočil, da bo prihodnjo rast spodbujal z izboljšanjem raznolikosti in kakovosti zabave ter povečanjem obsega oglaševanja.