Žvižgač opozoril na hude napake, kako odgovarjajo v podjetju

Posel Forbes Slovenija 16. aprila, 2024 10.44
featured image

Letala 787 in 777 so varna in vzdržljiva, pred sredinem zaslišanjem v kongresu zatrjujejo v ameriškem letalskem proizvajalcu Boeing.

16. aprila, 2024 10.44

V Boeingu so v ponedeljek pripravili neformalno srečanje z novinarji, na katerem sta dva višja inženirja povzela izčrpne postopke testiranja letal 787 in 777. Zavrnila sta obtožbe, da ima okoli 1.400 Boeingovih letal težave varnostne narave, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Prepričani so, da so njihove varnostne prakse in testiranja letal ustrezni.

Največji ameriški izvoznik se s tem odziva na obtožbe enega od zaposlenih. Žvižgač Sam Salehpour je namreč nedavno opozoril, da ima letalo 787 Dreamliner proizvodne napake, ki ogrožajo varnost potnikov in posadke. Zaradi tega ga je podjetje neprostovoljno premestilo v program 777. Ker je tudi tam opozoril na več težav, so mu zagrozili z odpovedjo. Njegove trditve zdaj preiskuje ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA).

Za sredo je napovedano tudi zaslišanje v ameriškem senatu na to temo.

Dave Calhoun
Glavni izvršni direktor v odhajanju Dave Calhoun bo položaj zapustil s koncem leta. (Foto: REUTERS)

Težavno leto

Boeing v zadnjem obdobju pretresajo številne afere. Med bolj odmevnimi je januarski incident z letalom prevoznika Alaska Airlines Boeing 737 max 9, ki je moralo, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati, zasilno pristati.

FAA je zaradi tega zamrznila Boeingovo proizvodnjo letal tega modela, ob Boeinga pa zahtevala, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti. Družba bo sicer prihodnje leto dobila novo vodstvo, potem ko je zdajšnji glavni izvršni direktor Dave Calhoun prejšnji mesec napovedal, da se konec leta poslavlja s položaja, še piše STA.

Kot smo pisali na naših straneh, se kot možna zamenjava omenja trenutna glavna operativna direktorica Stephanie Pope.