Babica ga je naučila šivati, nato je zgradil tekstilnega velikana

Posel Tilen Humar 16. aprila, 2024 05.30
featured image

Ben Francis je znamko športnih oblačil Gymshark ustanovil pri 19 letih. Dvanajst let pozneje na položaju glavnega izvršnega direktorja drži naslov najmlajšega britanskega milijarderja.

16. aprila, 2024 05.30

Enaintridesetletni Ben Francis je na poslovno pot stopil med študijem menedžmenta, ko je s prijateljem Lewisom Morganom v domači garaži zagnal spletno trgovino s prehranskimi dodatki. S pomočjo Francisove študentske službe dostavljalca pic je dvojica izdelke uvažala na debelo in jih naprej prodajala z majhnim dobičkom.

Pravi Gymshark je bil rojen leto pozneje, ko sta se usmerila v izdelavo in prodajo športnih oblačil. Francisa so za spremembo navdihnile lastne težave z iskanjem kakovostne oprave za dvigovanje uteži v ustrezni velikosti. Mladeniča sta dobiček s prehranskimi dodatki namenila za nakup šivalnega in sitotisk stroja in se po učnih urah šivanja pri Francisovi babici vrgla v lastno proizvodnjo.

Ročno delo je sprva potekalo počasi. “Spomnim se, da sem razmišljal, kako morava dokončati še deset naročil, pri čemer je izdelava med dvanajst in 15 produktov vzela skoraj cel dan. A vseeno je bilo učenje zelo zabavno,” se je v pogovoru za BBC Gymsharkovih začetkov spominjal Francis.

Z zvezdami fitnesa prodaja poletela

Prve resne znake uspeha je novi posel pokazal leta 2013, ko sta ustanovitelja na največjem evropskem sejmu bodibildinga BodyPower razprodala vso svojo zalogo. Na dogodku sta predstavila tudi lastni model trenirke, ki je obnorel športne navdušence in takoj postal uspešnica. Po poročanju revije Fortune je spletna trgovina v 30 minutah po objavi izdelka zabeležila več kot 28 tisoč evrov prihodkov.

Gymshark je hitro napolnil fitnes tržno nišo. “Primerna oblačila za bodibilding se v Združenem kraljestvu niso dobila,” je Francis, ki je tudi glavni izvršni direktor, povedal za Forbes leta 2020. “Vsi moji idoli so bili youtuberji, zato sem jim brezplačno poslal svoje izdelke.”

Francis se je odločil za oglaševalsko kampanjo, s katero je poiskal fitnes zvezde z velikim številom spletnih sledilcev in jim mesečno pošiljal najnovejše Gymsharkove produkte. Strategija se je močno obrestovala, saj so mnogi vplivneži izdelke pokazali v svojih objavah in tako novo podjetje postavili pred oči javnosti. Po poročanju Forbsa je Gymshark v samo nekaj mesecih dnevne prihodke spletne trgovine povečal z okoli tristo na več kot 30 tisoč evrov.

V osmih letih do statusa samoroga

V naslednjih letih je posel le še rasel. Prihodki so poleteli v nebo, podjetje se je iz garaže preselilo v prave poslovne prostore, Francis pa je na klin obesil tako raznašanje pic kot študij. Že tako dober posel je dodatno spodbudila epidemija koronavirusa, ko so bili ljudje zaprti v stanovanja in dneve bolj preživljali v športnih oblačilih.

Odprtje prve trgovine Gymshark
Leta 2022 se je ob odprtju prve fizične trgovine Gymshark na londonski ulici Regent zbrala množica kupcev (Foto: PROFIMEDIA)

Gymshark je leta 2020 po skoraj 50-odstotni letni rasti zabeležil približno 293 milijonov evrov prihodkov. Avgusta istega leta je s poslom, ki je prodajalca športnih oblačil ovrednotil na slabih 1,5 milijarde evrov, z lastniškim deležem v podjetje vstopila investicijska družba Global Atlantic. Morgan se je tedaj umaknil iz posla in prodal vse svoje delnice, za kar je, po navedbah Forbesa, iztržil dobrih 120 milijonov evrov.

Nagrajen z državnim odlikovanjem in častnim doktoratom

Francis je po kupčiji v rokah zadržal vse vajeti in pot nadaljeval sam. Od tedaj je Gymsharkov vpliv le še povečal in družbo postavil ob bok tradicionalnim velikanom športne industrije, kot sta Nike in Adidas.

Francisovo zagnanost je prepoznala tudi britanska vlada, saj je lani podjetnik prejel red britanskega imperija za zasluge v gospodarstvu. Priznanje je prejel iz rok prestolonaslednika princa Williama, v zgodovino pa se je vpisal kot najmlajši nagrajenec doslej.

S častnim doktoratom iz poslovne administracije se mu je poklonila tudi univerza Aston, ki jo je pred leti zapustil kot falirani študent.

Bogastvo se lahko podvoji ali prepolovi

Danes ima Francis v lasti okoli 70 odstotkov podjetja, kar mu na papirju prinaša premoženje v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Gymsharkov direktor s to številko zaseda mesto najmlajšega britanskega milijarderja, poleg tega pa je eden izmed 25 zemljanov, ki imajo ta naslov pred dopolnjenim 33. letom. Vredno je omeniti, da si je v omenjeni skupini poleg Francisa svoje premoženje samostojno pridobilo le še šest drugih, preostali so dediči.

V spletnem podkastu The SuperPower je povedal: “Ljudje so prepričani, da nekje obstaja bančni račun z mojim imenom, na katerem so milijarde, a to sploh ni res.” Dodal je, da ima bogastvo samo na papirju, sama vrednost pa zna s časom močno nihati.

Ko prideš do faze, kjer lahko plačuješ račune, živiš v dovolj lepem stanovanju, si lahko privoščiš hrano, nepričakovane stroške in razne otroške stvari in proti koncu meseca ne paničariš, takrat povezava med srečo in bogastvom oslabi.

Ben Francis, Gymshark

“Lahko se podvoji, lahko se prepolovi, zato je pomembno, da nihče nikoli ne veže lastne vrednosti in dostojanstva na stvari, kot so premoženje, denar ali karkoli finančnega.” Na neposredno vprašanje, kako se počuti kot del peščice mladih samoniklih milijarderjev, pa je jedrnato odvrnil, da o tem sploh ne razmišlja, saj tega ne vidi kot merilo uspeha.

Pomembno je, da te delo veseli

Kot merilo uspeha vidi nekaj drugega. “Sam se vsako jutro zbudim in obkrožen s kul sodelavci delam točno to, kar želim. Priložnost imam videti kotičke sveta, ki si jih nikoli nisem predstavljal, in se povezati z ljudmi, ki si jih nikoli nisem obetal spoznati.”

Vseeno podjetnik ne zanika, da ima tudi denar svoje koristi. Pravi, da bogastvo do neke mere lahko celo kupi srečo. “Ko prideš do faze, kjer lahko plačuješ račune, živiš v dovolj lepem stanovanju, si lahko privoščiš hrano, nepričakovane stroške in razne otroške stvari in proti koncu meseca ne paničariš, takrat povezava med srečo in bogastvom oslabi,” razlaga Francis.

Seveda je ta točka že davno za njim, zato na stvari gleda drugače. “Če bi se vrednost mojega premoženja povečala ali zmanjšala za deset odstotkov, to na moje počutje in samopodobo ne bi imelo nikakršnega vpliva. Tega ne počem za denar, temveč zato, ker opravljam delo, ki me veseli in mi je pomembno,” je Gymsharkov direktor zaključil pogovor v podkastu.