Elon Musk zaposlenim poslal neprijetno sporočilo

Novice Marko Rabuza 15. aprila, 2024 14.21 > 15. aprila, 2024 14.22
featured image

Razlog za odpuščanje sta padec prodaje in vse večji pritisk na cene električnih vozil.

15. aprila, 2024 14.21 > 15. aprila, 2024 14.22

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je napovedal, da bo odpustil več kot deset odstotkov zaposlenih po vsem svetu, je razvidno iz internega obvestila, ki ga je pridobil Reuters.

Tesla je imela lanskega decembra po svetu skupno 140.473 zaposlenih, kar pomeni, da bo službo izgubilo več kot 14.000 ljudi.

“Ko podjetje pripravljamo na naslednjo fazo rasti, je izredno pomembno, da preučimo vse vidike za zmanjšanje stroškov in povečanje produktivnosti,” je v internem pismu zapisal izvršni direktor Tesle Elon Musk.

“V okviru teh prizadevanj smo temeljito pregledali delovanje in sprejeli težko odločitev, da po vsem svetu zmanjšamo število zaposlenih za več kot deset odstotkov,” je zapisal eden najbogatejših Zemljanov.

Cenejša kitajska konkurenca in manjše povpraševanje

Napovedi o odpuščanjih prihajajo po sporočilih, da je dobava v prvem četrtletju letošnjega leta Tesli upadla prvič po skoraj štirih letih. Razlog za to so nižje cene električnih vozil in upočasnitev povpraševanja po električnih vozilih.

Tesla, ki bo 23. aprila poročala o četrtletnem poslovnem izidu, se po letih hitre rasti prodaje leta 2024 pripravlja na upočasnitev rasti, opozarjajo pri Reutersu.

Proizvajalec električnih vozil počasi osvežuje modele, visoke obrestne mere pa so zmanjšale povpraševanje potrošnikov, ob tem pa na trg prihaja vse več kitajskih tekmecev, ki ponujajo cenejše modele.

Ob tem je Tesla odpovedala predstavitev svojega poceni modela, od katerega so si vlagatelji obetali, da bo znova spodbudil povpraševanje. V podjetju si prizadevajo tudi zvišati marže, ki so v zadnjem obdobju padale zaradi zniževanja cen.