Nemci z novimi milijardami nad kitajske tekmece

Posel Forbes Slovenija 11. aprila, 2024 17.08
featured image

Pri Volkswagnu so napovedali, da bodo v svoje zmogljivosti na Kitajskem vložili 2,5 milijarde evrov.

11. aprila, 2024 17.08

Pri Volkswagnu so napovedali, da bodo v svoje proizvodno in inovacijsko vozlišče na Kitajskem vložili 2,5 milijarde evrov, je poročal Reuters.

V nemškem proizvajalcu avtomobilov se pripravljajo na proizvodnjo dveh električnih modelov, ki jih razvijajo skupaj s kitajskim partnerjem Xpeng. Proizvodnja naj bi stekla v začetku leta 2026. V skladu z dogovorom, ki sta ga družbi najavili konec februarja, naj bi sodelovali pri razvoju programske opreme in posameznih avtomobilskih delov ter skupni nabavi.

S tem nameravajo znižati stroške proizvodnje in pohitriti razvoj. V nemškem proizvajalcu vozil poudarjajo, da bodo s partnerstvom z Xpeng svoje tehnologije na trg spravili za 30 odstotkov hitreje.

Za tretjino hitreje na trg

Dogovor je sledil lastniškemu vstopu Vokswagna v Xpeng, s katerim je julija lani pridobil petodstotni delež in zanj odštel 700 milijonov dolarjev (okoli 637 milijonov evrov).

Ob tem velja spomniti, da je moral Volswagen konec leta 2022 predati naslov najbolj prodajane avtomobilske znamke na Kitajskem tamkajšnjemu velikanu BYD. Z napovedjo novih električnih modelov v svojem portfelju in partnerstvom z Xpeng pa si prizadeva znova prevzeti primat na Kitajskem, je še poročal Reuters.