Google vlaga milijardo v podmorske povezave

Tehnologija Forbes Slovenija 11. aprila, 2024 13.40
featured image

Nove povezave naj bi omogočale bolj pestre komunikacijske poti in odpravile težave v zakasnitvah za uporabnike na območju Tihega oceana in tudi preostalih delov sveta.

11. aprila, 2024 13.40

Google je napovedal milijardo dolarjev vredno investicijo v dva nova optična podvodna kabla, s katerima želi izboljšati digitalno povezljivost med ZDA in Japonsko. Naložbo je najavil ob obisku japonskega premierja Fumija Kišide v Beli hiši na temo krepitve gospodarskih vezi med državama, predvsem na področju obrambe in tehnologije, poroča STA.

Google namerava ustvariti nove povezave iz optičnih vlaken med ZDA, Japonsko ter otočji in različnimi ozemlji na območju Tihega oceana.

Kaj bosta povezala kabla

Tako naj bi prvi podvodni kabel, imenovan Proa, Japonsko povezoval z ameriškimi Marianskimi otoki in Guamom, drugi kabel z imenom Taihei pa naj bi povezoval Havaje in Japonsko. S tem bi razširili obstoječi sistem podvodnih kablov, ki celinski del ZDA povezuje s Havaji, Fidžijem in Avstralijo.

Ko bodo nove povezave dokončane, bodo, kot so prepričani, omogočale bolj pestre komunikacijske poti in odpravile težave v zakasnitvah za uporabnike na območju Tihega oceana in tudi preostalih delov sveta.

Večina podmorskih kablov v zasebnih rokah

Najava o milijardni investiciji Googla, ki spada pod okrilje krovne družbe Alphabet, sledi sredini skupni izjavi ameriške in japonske vlade, v kateri so podobno misleče partnerje pozvali h gradnji zaupanja vrednih in odpornih komunikacijskih mrež, še poroča STA.

Kot smo nedavno pisali na Forbes Slovenija, po podmorskih kablih poteka približno 97 odstotkov internetnega prometa na planetu. Skoraj vsi podmorski kabli so v lasti zasebnih družb. TeleGeography ocenjuje, da imajo samo Meta, Google, Microsoft in Amazon v lasti ali v najemu skoraj polovico razpoložljive podmorske pasovne širine.