ECB vztraja pri visokih obrestnih merah

Novice Forbes Slovenija 11. aprila, 2024 14.41
featured image

Analitiki pričakujejo, da bo ECB znižala ključne obrestne mere junija.

11. aprila, 2024 14.41

Svet ECB se tudi na tokratnem zasedanju ni odločil za poseg. Tri ključne obrestne mere ECB tako ostajajo nespremenjene. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se večina meril osnovne inflacije znižuje, rast plač se postopoma umirja, podjetja pa del rasti stroškov dela absorbirajo v svojih dobičkih.

Pogoji financiranja ostajajo omejujoči, pretekla zvišanja obrestnih mer pa še naprej vplivajo na povpraševanje, kar prispeva k zniževanju inflacije. Vendar so domači cenovni pritiski močni in ohranjajo visoko inflacijo cen storitev, so odločitev pojasnili v ECB.

Svet ECB je odločen zagotoviti vrnitev inflacije na ciljna dva odstotka. Prihodnje odločitve bodo ostale dovolj restriktivne, dokler bo to treba, so še sporočili iz ECB. To je bilo že peto zaporedno zasedanje sveta ECB, ko niso posegli v obrestne mere. 

Tako ostaja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja 4,75 odstotka, za mejno posojilo 4,3 odstotka, depozitna obrestna mera pa znaša štiri odstotke.

Inflacija je zdaj v pomembnem delu gnana s strukturnimi dejavniki, je nedavno za Forbes Slovenija dejal ekonomist Mojmir Mrak: “Zato menim, da bo ECB zelo previdna glede začetka zniževanja obrestne mere. In s tem se strinjam.”

Analitiki pričakujejo zniževanje obrestnih mer na junijskem zasedanju sveta ECB.