Tesla vknjižila velik padec dobička

Posel Forbes Slovenija 25. januarja, 2024 09.53
featured image

Čeprav so prihodki ameriškega proizvajalca električnih vozil v zadnjem lanskem četrtletju narasli, Tesla poroča tudi o 40-odstotnem padcu dobička.

25. januarja, 2024 09.53

Delnice Tesle so se v sredo v podaljšanem trgovanju pocenile za skoraj šest odstotkov na 195,45 dolarja. To je posledica objave rezultatov, v katerih teksaški avtomobilist razkriva rast poslovanja, a obenem tudi velik padec dobička.

“Naše podjetje je trenutno med dvema velikima valoma rasti,” sporočilo podjetja povzema STA. Tesla napoveduje tudi, da bo prihajajoče vozilo naslednje generacije služilo kot dostojen naslednik obstoječega voznega parka, ki je podjetje spremenil v svetovnega velikana.

“V letu 2024 bo stopnja rasti prodaje naših vozil morda občutno nižja od stopnje rasti, dosežene v letu 2023, saj bodo naše ekipe delale na zagonu vozila naslednje generacije v tovarni Gigafactory Texas,” je sporočilo podjetje.

Šef podjetja Elon Musk je ponudbo naslednje generacije, ki jo trenutno šele razvija, označil za spremenljivko in v sredo dejal, da bo poleg naprednih funkcij za voznike vključevala tudi revolucionarno proizvodno tehnologijo.

Poslovnež Elon Musk
Šef podjetja Elon Musk je ponudbo naslednje generacije označil za spremenljivko (Foto: PROFIMEDIA)

Slab začetek leta za Teslo

Teslini prihodki v zadnjem četrtletju lanskega leta so znašali 25,2 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v istem obdobju leto prej, saj se je dostava avtomobilov povečala za 20 odstotkov.

Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov je znašal 2,5 milijarde dolarjev, kar je 40 odstotkov manj kot ob koncu leta 2022. Ob upoštevanju enkratne nedenarne rezervacije v višini 5,9 milijarde dolarjev, povezane z odloženimi terjatvami za davek, pa je dobiček znašal 7,9 milijarde dolarjev, še poroča STA.

Delnice Tesle so letošnje leto začele slabo, saj so zaradi nezadostnega povpraševanja po vozilih, prevelike ponudbe električnih vozil in visokih stroškov, povezanih s povečevanjem proizvodnje poltovornjaka Cybertruck, padle za več kot 16 odstotkov.

Futuristični cybertruck je povzročil veliko razburjenja, vendar je Musk opozoril, da avtomobil ne bo komercialno donosen, dokler ne bo mogoče povečati proizvodnje.