Na dražbo gre impresionistična mojstrovina

Dobro življenje Jan Artiček 15. aprila, 2024 05.30
featured image

Avkcijska hiša Christie's bo maja dražila sliko impresionističnega mojstra Clauda Moneta. Kakšen izkupiček si obeta?

15. aprila, 2024 05.30

Maja gre na dražbo avkcijske hiše Christie’s v New Yorku slika Mlin v Limetzu (Moulin de Limetz), ki jo je leta 1888 naslikal eden od ustanoviteljev impresionizma Claude Monet. Pri Christie’s pričakujejo, da se bo slika prodala za od 18 do 25 milijonov dolarjev (od 17 do 23,5 milijona evrov).

Mlin v Limetzu je v skupni lasti muzeja umetnosti Nelson-Atkins v Kansas Cityju in družine zbirateljice Ethel Atha. Ko je lani umrla hči zbirateljice, se je družina odločila za prodajo slike. Muzej, kjer je bila slika razstavljena od leta 2008, bo z izkupičkom od prodaje ustanovil sklad za nakupe umetnin.

Gre za eno od le dveh platen z motivom mlina v Limetzu, oba pa je Monet naslikal leta 1888. Drugo sliko so novembra lani na dražbi hiše Sotheby’s prodali za 25,6 milijona dolarjev, piše Smithsonian Magazine.

Claude Monet, Mlin v Limetzu
Za prodajo slike se je odločila družina zbirateljice Ethel Atha. (Foto: PROFIMEDIA)

Vasica v severni Franciji

V Parizu rojeni Monet se je v svojih 40. letih z družino preselil v vas Giverny na severu Francije. Pet let po selitvi je naslikal mlin na reki Epte v vasici Limetz-Villez, nedaleč stran od svojega doma. Slika pomeni začetek Monetovega razvoja v slikanje serij, ki so nato postane ena glavnih značilnosti njegove pozne kariere, so zapisali pri Christie’s.

Največji uspeh slike Mlin v Limetzu je mojstrska upodobitev vodne površine v impasto tehniki in z bogatimi barvnimi odtenki, piše portal Artnet.

Muzeju Nelson-Atkins bodo v zbirki ostala še štiri Monetova dela, vključno z Boulevard des Capucines (1873) in delom iz znane serije Vodne lilije, ki prikazuje slikarjev vrt v Givernyju.

Claude Monet, Mlin v Limetzu
Največji uspeh slike Mlin v Limetzu je mojstrska upodobitev vodne površine. (Foto: PROFIMEDIA)

Brezhibna provenienca

Preteklo lastništvo je brezhibno zabeleženo, pravijo pri Christie’s. Dve leti po dokončanju slike jo je od Moneta kupil trgovec z umetninami Paul Durand-Ruel. Nedolgo zatem jo je kupil zbiratelj Lucien Sauphar, pri katerem je ostala do leta 1936. Durand-Ruel jo je nato skupaj s poslovnim partnerjem odkupil nazaj in pripeljal v Ameriko. Tam je leta 1941 prešla v roke zbirateljema Josephu in Ethel Atha iz Kansas Cityja.

Ethel Atha je leta 1986 v oporoki dve tretjini slike podarila muzeju umetnosti Nelson-Atkins v Kansas Cityju, ena tretjina pa je ostala v lasti njene družine.

Konec lanskega leta se je družina odločila, da sliko proda. Medtem ko je muzej preučeval možnost odkupa njihovih delnic, to “na koncu ni bilo mogoče”, je v izjavi dejal direktor muzeja Julián Zugazagoitia. “Vedeli smo, da bo ta dan morda prišel zaradi delnega lastništva slike, vendar smo srečni, da imamo tako močno impresionistično zbirko, deloma prav zaradi velikodušnosti številnih donatorjev.”

Muzej bo izkupiček od prodaje porabil za ustanovitev novega sklada, s katerim bodo kupovali umetnine. Sklad bo poimenovan po družini Atha.