Bovška občina ohranja smučišče Kanin pri življenju

Novice Forbes Slovenija 12. aprila, 2024 10.40
featured image

Svetniki občine Bovec so v četrtek potrdili dokapitalizacijo upravitelja smučišča Kanin v vrednosti 139.000 evrov. S tem denarjem bodo poplačali dobavitelje in se izognili stečaju, ki si ga ne želijo.

12. aprila, 2024 10.40

Občina Bovec kot ustanoviteljica družbe Sončni Kanin s sklepom občinskega sveta ohranja visokogorsko smučišče pri življenju, odkar so oktobra zaprli kabinsko žičnico, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Tako lahko zaposleni skrbijo za naprave na vrhu smučišča. Občina od januarja pokriva tekoče stroške obratovanja in vzdrževanja družbe Sončni Kanin na podlagi mesečnih zahtevkov.

Ena od družb, ki ji Sončni Kanin dolguje 65.000 evrov, je pred kratkim vložila izvršbo. To so napovedali tudi drugi dobavitelji, zato je bila edina rešitev pred stečajem poplačilo vseh zapadlih obveznosti.

Dokapitalizacija je minimalna in bo zagotovila zgolj poplačilo dobaviteljev. Občina bo še naprej lahko nakazovala mesečna nadomestila po koncesijski pogodbi in ohranila proste roke pri odločanju, koliko časa še ohranjati družbo. Če nadaljnje poslovanje ne bi bilo več smiselno, bi jo lahko poslala v redno likvidacijo, so pojasnili na občini.

Smučanje
Smučišče Kanin v zimski sezoni 2023/24 ne obratuje. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Prenova ali stečaj?

Stečaj bi bil zelo slaba popotnica za prihodnost smučišča in njegovo obnovo, je novinarjem ob robu seje dejal župan Valter Mlekuž. Kot je razkril, naj bi se projekt prenove Kanina premikal naprej, a podrobnejših informacij za zdaj ni želel razkriti. Če pa se s Kaninom v naslednjih mesecih ne bo zgodilo nič konkretnega, bo podprl zaprtje družbe, je dodal.

Bovški občinski svet je tokrat zasedal v okrnjeni zasedbi. Seje se niso udeležili svetniki Liste za Posočje Bovec. Kot so pojasnili pred sejo, se ne strinjajo z vodenjem in upravljanjem Kanina, pa tudi ne s predlagano dokapitalizacijo.

Med številnimi razlogi so navedli tudi preveč napak v finančnih poročilih iz preteklosti. Županu so predlagali razpis referenduma, na katerem bi občane povprašali, ali naj gre družba Sončni Kanin v stečaj in ali naj se izvede neodvisna revizija.

Kakor je bilo pojasnjeno v predlogu za dokapitalizacijo, družba od začetka minulega leta sodeluje z novim računovodskim podjetjem, ki je izvedlo številne uskladitve bilančnih stanj. Čeprav številke izkazujejo več sto tisoč evrov izgube, je po pojasnilih računovodij izguba nastala zaradi napačno izkazanih knjigovodskih stanj v preteklosti in pri preoblikovanju javnega zavoda v družbo z omejeno odgovornostjo. Podjetje pa v zadnjih letih ni poslovalo s tolikšno izgubo, še piše STA.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž
Bovški župan Valter Mlekuž si ne želi stečaja družbe Sončni Kanin, ki upravlja edino visokogorsko smučišče v državi. (Foto: Občina Bovec)

Negotova prihodnost

Inšpekcija je oktobra zaprla krožno kabinsko žičnico, ki smučišče Kanin povezuje z dolino. Kot razloge je navedla tehnično nesposobnost obratovanja nekaterih odsekov, pomanjkljivo dokumentacijo in pomanjkanje osebja.

Prepoved je negotovost na Kaninu še povečala, saj je bila prihodnost edinega visokogorskega smučarskega središča v Sloveniji neznanka že prej. Smučišče je potrebno celovite obnove, ki so jo v preteklosti ocenili na 40 milijonov evrov.

Kot je decembra za Forbes Slovenija dejal Mlekuž, bi bila kratkoročna rešitev za zaprto žičnico državno financiranje nakupa rezervnih delov. To bi stalo med 300 in 400 tisoč evri. Kot alternativno rešitev se je omenjalo tudi dostop na smučišče z italijanske strani, torej s smučišča Sella Nevea v pokrajini Furlanija-Julijska krajina.