Podjetje slovenskega znanstvenika med najboljšimi v umetni inteligenci na svetu

Tehnologija Marko Rabuza 12. aprila, 2024 11.54
featured image

Podjetje Kumo AI, kjer je eden od ustanoviteljev Slovenec Jure Leskovec, je Forbes uvrstil med 50 najboljših na področju umetne inteligence.

12. aprila, 2024 11.54

Na Forbesovemu seznamu 50 najboljših podjetij na svetu na področju umetne inteligence je tudi Kumo AI. V njem je eden od ustanoviteljev Slovenec dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na Univerzi Stanford in strokovnjak za umetno inteligenco ter strojno učenje. Pred tem je deloval v družbenem omrežju Pinterest, ki mu je prodal svoje zagonsko podjetje Kosei.

Kumo AI je ChatGPT za poslovne podatke. “V primerjavi s ChatGPT in jezikom, ki temelji na linearnem zaporedju besed, so poslovni podatki veliko bolj kompleksni, saj gre za različna razmerja med strankami, izdelki, dobavitelji, transakcijami, zalogami, vračili, reklamacijami … Razvili smo nekakšen ‘ChatGPT’, ki se avtomatsko uči iz tovrstnih podatkov in omogoča odgovarjanje na razna poslovna vprašanja,” je pred slabim letom v intervjuju za Poglobljeno na N1 na vprašanje, kaj počne Kumo AI, dejal Leskovec.

Forbes je v obrazložitvi za Kumo AI zapisal, da je lahko zmogljiva procesna moč za modele umetne inteligence draga, zagonsko podjetje pa poslovnim strankam omogoča cenejši dostop do te tehnologije.

“V platformo podjetja Kumo AI lahko stranke vnesejo na tone neobdelanih podatkov in platforma v 24 urah pripravi napovedi,” so pri Forbesu razložili delovanje Kuma AI.

Od napovedovanja prihodnjih nakupov do preverjanja kriminala

Po besedah glavnega izvršnega direktorja in soustanovitelja Vanje Josifovskega, ki je bil prej tehnični direktor v podjetjih Airbnb in Pinterest, se lahko Kumo AI uporablja za napovedovanje vsega, od napovedovanja nakupov strank do preučevanja tveganj pri finančnem kriminalu.

Podjetje je bilo ustanovljeno pred tremi leti, zbrali pa so 37 milijonov dolarjev kapitala.

“Ko smo ustanovili podjetje Kumo AI, je bil naš cilj zgraditi platformo, ki bo preoblikovala svet napovedne umetne inteligence. Po več kot dveh letih predanega dela in fantastičnega sodelovanja lahko s ponosom sporočim, da se revolucija dogaja,” je uvrstitev na seznam komentiral Leskovec na Linkedinu.

Velik razmah v zadnjih letih

Spomladi leta 2023 je velika priljubljenost aplikacij, kot je ChatGPT, povzročila množičen boj med podjetji, ki poskušajo najti najnovejše rešitve umetne inteligence.

To je po mnenju Forbesa povzročilo norijo, saj se je prijavilo dvakrat toliko podjetij kot leto pred tem. Seznam so oblikovali skupaj s podjetjema Sequoia in Meritech Capital. Petdeset podjetij na seznamu, med katerimi so tudi OpenAI, Anthropic, Cohere in Mistral AI, so skupaj zbrala 34,7 milijarde dolarjev.