ZDA bodo glavnemu tekmecu Appla iz Azije namenile več milijard dolarjev podpore

Tehnologija Forbes Slovenija 15. aprila, 2024 13.24
featured image

Južnokorejski tehnološki velikan bo dobil 6,4 milijarde dolarjev podpore ZDA za širitev tovarne čipov v Teksasu.

15. aprila, 2024 13.24

Subvencija administracije Joeja Bidna Samsungu je del širših prizadevanj Washingtona za vrnitev najsodobnejše proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

Največje svetovno gospodarstvo namreč ne bi rado zaostalo v tekmi za razvoj čipov, ki poganjajo sisteme umetne inteligence, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

S subvencijo bosta podprta dva obrata za proizvodnjo čipov in raziskovalni center, je za Reuters povedala ministrica za trgovino Gina Raimondo.

“Te naložbe bodo ZDA omogočile, da ponovno prevzamejo vodilno vlogo v svetu, ne le na področju oblikovanja polprevodnikov, kjer smo zdaj vodilni, temveč tudi na področju proizvodnje,” je dejala Raimondo.

Namen ameriških naložb v proizvodnjo čipov je zmanjšati odvisnost od Kitajske in Tajvana.

Do konca desetletja bodo vložili 45 milijard dolarjev

Samsung naj bi do konca desetletja vložil približno 45 milijard dolarjev v gradnjo in širitev svojih obratov v Teksasu. Južnokorejski tehnološki velikan sicer tovarno gradi od leta 2022, v njej pa načrtuje proizvodnjo dvonanometrskih čipov.

Takšno tehnologijo je trenutno po navedbah dpa mogoče najti izključno v Aziji, predvsem v Tajvanu pri tamkajšnjem tehnološkem velikanu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), povzema STA.

Zaradi geopolitičnih napetosti v povezavi s Tajvanom Zahod skrbi dobava visokotehnoloških čipov za pametne telefone in druge naprave.

Biden je avgusta 2022 podpisal zakon o čipih, ki zagotavlja 39 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za spodbujanje proizvajalcev h gradnji obratov v ZDA. Ameriški proizvajalec čipov Intel je prejel 8,5 milijarde dolarjev, TSMC pa 6,6 milijarde dolarjev.