Od Kitajske odvisnih manj nemških podjetij

Novice Forbes Slovenija 13. aprila, 2024 12.16
featured image

Od dobav kitajskih vmesnih izdelkov je odvisnih manj nemških podjetij kot v preteklosti, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

13. aprila, 2024 12.16

Trenutno je od kitajskih dobaviteljev tovrstnega blaga odvisnih 37 odstotkov vseh podjetij predelovalne industrije. Februarja 2022, tik pred ruskim napadom na Ukrajino, je ta delež znašal 46 odstotkov, navaja STA.

“Obenem pa opažamo, da želi v prihodnosti manj podjetij zmanjšati svoj uvoz iz Kitajske” je raziskavo pospremila direktorica Ifovega centra za mednarodne ekonomske odnose Lisandra Flach. Pred dvema letoma je skoraj polovica podjetij načrtovala zmanjšanje odvisnosti od azijske velesile, v zadnji raziskavi pa je delež teh podjetij padel na 38 odstotkov.

Od bistvenih izdelkov za vmesno porabo s Kitajske so odvisni zlasti izdelovalci opreme za obdelavo podatkov (65 odstotkov), proizvajalci električne opreme (60 odstotkov) in podjetja v avtomobilski industriji (59 odstotkov).

“V primerjavi z raziskavo iz leta 2022 se je delež podjetij, ki kupujejo pomembne izdelke za vmesno porabo s Kitajske, zmanjšal v skoraj vseh industrijskih sektorjih,” je podčrtal soavtor raziskave Andreas Baur.

Do občutnega upada je prišlo pri izdelovalcih pohištva (za 29 odstotnih točk) in v avtomobilski industriji (za 17 odstotnih točk). Edino izjemo predstavlja kemična industrija, kjer se je delež podjetij, ki so odvisna od vhodnih surovin s Kitajske, v primerjavi z letom 2022 povečal za pet odstotnih točk na 46 odstotkov, navaja STA.

Manjša odvisnost je posledica dejstva, da je manj podjetij odvisnih od vhodnih surovin kitajskih proizvajalcev. “Nasprotno pa se delež podjetij, ki pridobivajo izdelke za vmesno porabo iz lastnih proizvodnih obratov na Kitajskem, praktično ni spremenil,” je pojasnil Baur.

Med nemškimi podjetij, ki imajo proizvodnjo na Kitajskem, obstaja občutno manjša verjetnost, da bodo zmanjšala uvoz s Kitajske, v primerjavi s podjetji, ki na Kitajskem nimajo lastnih proizvodnih obratov.

Razloga za manjši uvoz s Kitajske sta prizadevanja za diverzifikacijo dobav in vse večja politična negotovost, so še zapisali pri Ifu.