Intereuropa se umika z borze

Posel Forbes Slovenija 12. aprila, 2024 17.58
featured image

Koprska logistična družba Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenija, se po 25 letih umika z Ljubljanske borze.

12. aprila, 2024 17.58

O predlogu za umik bodo delničarji odločali na skupščini 16. maja, denarna odpravnina za iztisnjene delničarje bo po predlogu uprave in nadzornega sveta znašala 1,57 evra na delnico.

Z delnicami Intereurope se na Ljubljanski borzi trguje od leta 1998, obseg poslovanja je že nekaj časa skromen, nazadnje se je njihov tečaj oblikoval pri 1,66 evra, poroča STA.

Zdaj uprava in nadzorni svet predlagata, da se vseh 16,8 milijona delnic z oznako IEKG umakne z organiziranega trga. Sklep bo začel veljati z dnem vpisa v sodni register, je razvidno iz sklica skupščine, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze. Z umikom z borze bo prenehal status družbe Intereuropa kot javne delniške družbe.

Intereuropa je od leta 2019 v večinski lasti družbe Pošta Slovenije, ki je sredi lanskega decembra povečala lastniški delež na 94,31 odstotka. Od letošnjega 1. marca jo vodi Borut Zorić.

Skupina Intereuropa je vodilni ponudnik celovitih logističnih storitev v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Po pred mesecem dni objavljenih nerevidiranih podatkih je v letu 2023 ustvarila 188,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov manj kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 42 odstotkov na 7,3 milijona evrov, navaja STA.

Na padec prihodkov so lani pomembno vplivale občutno nižje cene pomorskih in letalskih prevozov ter nižji obseg povpraševanja po cestnih prevozih, so takrat pojasnili v družbi.