Polmilijonska naložba za vzdrževanje baterij električnih vozil v Ljubljani

Posel Forbes Slovenija 12. aprila, 2024 14.46
featured image

V Ljubljani se je odprl kompetenčni center za vzdrževanje baterij električnih vozil. Odprla ga je skupina Emil Frey, ki je obnovil tudi servis gospodarskih vozil Mercedes-Benz.

12. aprila, 2024 14.46

Skupina Emil Frey je v Ljubljani odprla kompetenčni center za vzdrževanje in obnovo litij-ionskih baterij za osebna in gospodarska električna vozila različnih znamk, poroča STA. Obenem so prenovili tudi servis gospodarskih vozil Mercedes-Benz. Skupna vrednost obeh naložb je okoli 500.000 evrov.

Kompetenčni center za baterije, ki ga upravlja družba Autocommerce iz skupine Emil Frey, vključuje sodobno opremo in infrastrukturo za diagnostiko, popravilo in obnovo baterij. Sestavljen je iz delavnice, namenskega zunanjega skladišča za baterije ter posebnega delovnega mesta za popravilo električnih tovornjakov in avtobusov, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor podjetja Autocommerce Rasto Oderlap.

STA namreč navaja, da obravnava baterij zaradi varnosti poteka pod strogimi pogoji. To med drugim vključuje največ eno baterijo v delavnici naenkrat, napredna sistema za gašenje in za prezračevanje, zadrževalne bazene za prestrezanje morebitnih onesnaženih tekočin ter ločeno skladiščenje baterij v posebnem prostoru za preprečevanje požara.

Kot je pojasnil Oderlap, so pri načrtovanju investicije izhajali iz dejstva, da se vozni park električnih vozil v Sloveniji povečuje. To velja tudi za tovorna vozila, čeprav je tam prehod na električni pogon počasnejši.

Prenovljen servis gospodarskih vozil

Center deluje v sklopu prenovljenega servisa gospodarskih vozil Mercedes-Benz. Delavnica obsega malo manj kot 3800 kvadratnih metrov ter ima sedem stez in do deset delovnih postaj. Prenovljeni servis je pripravljen tudi na vzdrževanje in popravilo električnih vozil.

Del servisnih prostorov je tudi prostor za stranke, še poroča STA. Kot je pojasnil generalni direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič, vozniki tovornjakov pogosto potrebujejo drugačne storitve, saj se lahko na servisu ustavijo med daljšo potjo. Tako so jim poleg počitka in okrepčila omogočili tudi prhanje.

Direktor podjetja Autocommerce Rasto Oderlap in direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič
Direktor podjetja Autocommerce Rasto Oderlap in direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič (Foto: Žiga Intihar)

Nova naložba skupine Emil Frey sledi odprtju nove lokacije za prodajno-servisni center gospodarskih vozil Mercedes-Benz v občini Log-Dragomer. Zaključek projekta, katerega vrednost ocenjujejo na okrog 15 milijonov evrov, je predviden leta 2026.

Skupina Emil Frey v Sloveniji zastopa 12 avtomobilskih znamk in tri znamke gospodarskih vozil ter obvladuje skoraj četrtino slovenskega avtomobilskega trga. Zaposluje več kot 500 ljudi.