Gen-I vabi vlagatelje: na voljo je 50 milijonov zelenih obveznic

Zeleni prehod Forbes Slovenija 15. aprila, 2024 10.15
featured image

Obveznice bodo imele ročnost pet let v apoenih po 100.000 evrov s 5,20-odstotno nespremenljivo obrestno mero.

15. aprila, 2024 10.15

V Gen-I so se odločili zelene obveznice ponuditi izključno povabljenim vlagateljem, ki imajo skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov status profesionalne stranke ali primerne nasprotne stranke. Ponudbo za vpis so objavili na spletni strani Ljubljanske borze, razposlali pa so jo podjetjem, ki so jih določili na podlagi rezultatov sondiranja trga.

To bo druga izdaja zelene obveznice ene od družb skupine Gen-I. V letu 2017 je družba Gen-I Sonce izdala prvo slovensko zeleno obveznico, s katero je zagotovila 14 milijonov evrov za namene financiranja zelene energije in projektov, ki povečujejo energetsko učinkovitost, poroča STA.

Podpora projektom zelene preobrazbe

Namen nove izdaje je po navedbah Gen-I podpora projektom zelene preobrazbe. Za te projekte nameravajo v obdobju 2024–2026 nameniti približno 100 milijonov evrov, so pred enim mesecem ob objavi rezultatov poslovanja v lanskem letu sporočili iz družbe.

Skupina Gen-I je leta 2023 po nerevidiranih podatkih ustvarila nekaj manj kot 2,9 milijarde evrov prihodkov, kar je 29,3 odstotka manj kot leto prej, medtem ko se je njen čisti dobiček zmanjšal za 16,5 odstotka na 24,8 milijona evrov.

Upad prihodkov je pripisala predvsem nižjim cenam energentov in deloma manjšemu obsegu trgovanja kot posledice začasnih regulatornih omejitev na veleprodajnih energetskih trgih.

Količinska prodaja energentov končnim odjemalcem se je lani v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za 12 odstotkov. Nasprotno je občutno rast prihodkov zaznala v segmentu prodaje zelenih tehnologij.

Letos v skupini načrtujejo 3,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa naj bi se ustavil pri 23 milijonih evrov.