Continental zapira proizvodnjo tiskarskih gum v Kranju

Novice Marko Rabuza 15. aprila, 2024 15.29
featured image

Proizvodnja bo ukinjena konec leta, delavce pa so že obvestili.

15. aprila, 2024 15.29

Svetovno znani proizvajalec gum Continental je sporočil, da bo konec leta zaprl obrat za izdelavo tiskarskih gum v Kranju. Odločitev bo vplivala na približno 70 zaposlenih, je zapisal nemški gumarski proizvajalec.

Poslovanje v kranjskem obratu za tiskarsko tehnologijo se bo postopoma zmanjševalo, do končnega zaprtja obrata aprila 2025. Družba Continental Printing Solutions Kranj je imela sicer leta 2022 (zadnji objavljeni podatki) 16,24 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,5 milijona evrov dobička.

Odločitev je povezana s stagnacijo tiskarskih gum po vsem svetu, kar vodi do nizke zasedenosti proizvodnih kapacitet. Proizvodnjo bodo preselili v druge obrate po Evropi, blagovno znamko Sava pa bodo ohranili.

“Zelo obžalujemo posledice, ki jih zaprtje prinaša za naše zaposlene v Kranju, ki odlično opravljajo svoje delo,” je dejal vodja oddelka za tiskarsko in pakirno industrijo v regiji EMEA, v poslovnem področju Površinskih rešitev družbe Continental Marco Carlini.

Lastniki od leta 2023

V Continentalu so dodali, da bodo v naslednjih nekaj tednih nadaljevali dialog s svetom delavcev, sindikatom in vsemi zaposlenimi v kranjskem obratu.

Continental je leta 2023 kupil vseh osem obratov za tiskarsko tehnologijo družbe Trelleborg s približno 600 zaposlenimi. Del Trelleborgovih obratov je bil tudi kranjski.

Carlini je dodal, da globalni trg tiskarskih gum stagnira, pričakuje pa se tudi njegov nadaljnji upad.

“Trg v gospodarski regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) se je v zadnjih nekaj letih močno skrčil,” je pojasnil Carlini.

Prav tako jim je potekla še najemna pogodba za prostore, lastnik pa jim ni podaljšal pogodbe.

“Po temeljiti oceni trenutne situacije in obetov poslovanja smo se odločili opustiti proizvodnjo tiskarskih gum v Kranju,” je zaključil Carlini.