Svetovni logist gradi center na Brniku, ki bo stal več deset milijonov evrov

Posel Forbes Slovenija 10. aprila, 2024 12.19
featured image

DHL Express Slovenija je v Sloveniji začel graditi nov logističen center. Objekt bo obsegal 8.400 bruto kvadratnih metrov, na uro pa bodo lahko obdelali približno 3.500 paketov. Podjetje v projekt vlaga 21 milijonov evrov.

10. aprila, 2024 12.19

Gradnja novega logističnega centra na Brniku se je uradno začela v sredo, 3. aprila. Takrat je potekala slovesnost, na kateri so se zbrali vsi pomembni deležniki projekta, so v sporočilu za javnost navedli v družbi DHL Express Slovenija.

O vlaganjih na Brniku smo na Forbes Slovenija že pisali. Velike ambicije imajo tam tudi druga podjetja.

Novi logistični center DHL bo po pisanju STA v svoje prostore sprejel 190 zaposlenih in 40 dostavnih vozil, ob morebitni širitvi pa še 20 dodatnih dostavnih vozil. Avtomatiziran sistem razvrščanja bo lahko obdelal približno 3.500 paketov na uro.

Naložba znaša 21 milijonov evrov

Objekt, ki ga bo zgradilo podjetje GIC gradnje, bo obsegal 8.400 bruto kvadratnih metrov, in sicer na zemljišču, ki ga je DHL Express za 30 let najel od upravljalca Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, Fraport Slovenija.

Gradnja bi se morala začeti že lani jeseni, a se je zamaknila. V podjetju pravijo, da je pridobivanje dovoljenj in soglasij trajalo dlje, kot so prvotno predvidevali, zato so morali revidirati načrte.

Skupna naložba DHL Expressa v nov objekt znaša 21 milijonov evrov, navaja STA.

Gre za ogljično nevtralen objekt, ki ga bo z elektriko oskrbovala sončna elektrarna, s toploto pa toplotna črpalka. Poleg tega bo opremljen s sistemom za zbiranje deževnice in pametnimi instalacijami za učinkovito uporabo tehnologije.

Prejšnji center ne more slediti rasti

Na voljo bo tudi 40 polnilnih enot za dostavna električna vozila.

“Naš trenutni logistični center ne more slediti rasti obsega uvoza in izvoza glede na trenutne trende digitalizacije in globalizacije. Ta projekt ne krepi le naše operativne zmogljivosti, ampak tudi poudarja našo zavezanost k trajnostnemu razvoju in odgovornemu poslovanju,” je dejal direktor podjetja DHL Express Slovenija Matjaž Sirk.