Kitajska rast letos presenetila

Novice Forbes Slovenija 16. aprila, 2024 08.55
featured image

V prvem četrtletju je azijska velesila beležila 5,3-odstotno gospodarsko rast in presegla pričakovanja analitikov.

16. aprila, 2024 08.55

Kitajska je v prvem četrtletju beležila 5,3-odstotno gospodarsko rast, potem ko je v zadnjem lanskem četrtletju poročala o 5,2-odstotni.

Rast v prvih treh mesecih leta je presegla napovedi analitikov, ki so ocenjevali, da se bo bruto domači proizvod (BDP) v drugem največjem svetovnem gospodarstvu okrepil za 4,8 odstotka, je poročala STA. Kot so zapisali državni statistiki, gre za “dober začetek”.

Peking za letos pričakuje okoli petodstotno gospodarsko rast, kar je po oceni analitikov glede na izzive kitajskega gospodarstva zahteven cilj.

Podatki o BDP so bistvenega pomena za vpogled v zdravje drugega največjega svetovnega gospodarstva, čeprav so, kot navaja AFP, izrazito politično prilagojeni.

V prvem četrtletju so rast poganjale predvsem proizvodnja in infrastrukturne naložbe, na drugi strani pa so jo zavirale potrošnja in stanovanjske naložbe, poroča STA.

Na Kitajskem so postregli tudi z nekaterimi drugimi številkami. Tamkajšnji statistični urad je objavil, da se je rast trgovine na drobno, ključnega kazalnika zasebne potrošnje na Kitajskem, marca v medletni primerjavi upočasnila na 3,1 odstotka – v prvih dveh mesecih leta je bila 5,5-odstotna.

Rast industrijske proizvodnje je medtem s sedmih odstotkov v januarju in februarju minuli mesec nazadovala na 4,5 odstotka, so po navedbah AFP še izračunali kitajski statistiki.