Razlagamo: Kako bo ‘prepolovitev’ vplivala na ceno bitcoina

Posel Jan Artiček 19. aprila, 2024 14.20
featured image

Vsaka štiri leta se nagrade za rudarjenje bitcoinov prepolovijo, kar je doslej ceno vedno poslalo v nebo. A napovedi za prihajajočo prepolovitev so deljene.

19. aprila, 2024 14.20

Bitcoin je letos beležil impresivno rast in dosegel rekordno vrednost. Sedaj se kripto trgi pripravljajo še na dogodek, imenovan prepolovitev ali halving (angl.), ki bo omejil dotok novih kovancev na trg.

Od začetka leta je bitcoin pridobil 46 odstotkov vrednosti, kar se v veliki meri pripisuje ameriški odobritvi indeksnih skladov (ETF), vezanih na bitcoin. Sredi marca je dosegel rekordno vrednost pri 73 tisoč dolarjih. Aprila je zdrsnil na 61 tisoč dolarjev, trenutno pa je za digitalni kovanec treba odšteti dobrih 64 tisoč dolarjev.

Do naslednje prepolovitve, ki bo četrta v vrsti, bo predvidoma prišlo v soboto v zgodnjih jutranjih urah.

A kaj sploh je prepolovitev? Kako poteka in kakšen vpliv bo imela na ceno bitcoina? Napovedi o gibanju cene so različne, vsekakor pa se v dogodku kaže vpliv bitcoinovega skrivnostnega izumitelja (ali izumiteljev), ki stoji(jo) za psevdonimom Satoši Nakamoto. Ta je prepolovitev namreč vdelal v bitcoinovo izvorno kodo.

Spomenik Satošiju Nakamotu, izumitelju bitcoina
Izumitelj bitcoina Satoši Nakamoto je omejil število bitcoinov v obtoku na največ 21 milijonov. (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je prepolovitev

Prepolovitev ali halving pomeni načrtovano spremembo v tehnologiji veriženja blokov (blockchain), ki vsebuje prosto dostopno evidenco vseh transakcij z bitcoinom. Za to evidenco so zadolženi rudarji bitcoina, ki transakcije nalagajo v bloke in jih nato povežejo v verigo. To storijo z reševanjem kriptografskih ugank, kar zahteva specializirano računalniško opremo in zajetno procesorsko moč, nagrajeni pa so z novonastalimi bitcoini.

V soboto se bo ta nagrada prepolovila s 6,25 na 3,125 bitcoina za en blok transakcij. Rudarjenje s tem postane manj dobičkonosno, kar upočasni proizvodnjo bitcoinov.

Nakamoto je želel, da ima bitcoin za razliko od fiat valut končno število kovancev v obtoku, in sicer 21 milijonov. Verigo blokov je zato zasnoval tako, da se prepolovitev zgodi vsakič, ko se verigi doda 210 tisoč blokov. Do tega pride približno vsaka štiri leta in s tem se regulira število novih bitcoinov na trgu. Ob lansiranju bitcoina leta 2009 je nagrada znašala 50 bitcoinov in se nato trikrat prepolovila.

Trenutno je v obtoku nekaj več kot 19 milijonov bitcoinov. Prepolovitve se bodo nadaljevale, vse dokler ne bo doseženo končno število bitconov v obtoku, predvidoma leta 2140.

Bitcoin
Rudarji bitcoina bodo od sobote naprej prejeli pol manj bitcoinov za sestavljanje blokov transakcij. (Foto: PROFIMEDIA)

Kako bo prepolovitev vplivala na ceno

V teoriji in ob predpostavki stabilnega povpraševanja bi morala po prepolovitvi nagrad cena bitcoina narasti, saj se bo zmanjšala ponudba. To se je zgodilo tudi ob preteklih treh prepolovitvah v letih 2012, 2016 in 2020, ko je cena vrh dosegla v povprečju 500 dni po prepolovitvi. Po prvih 60 dneh od dogodka je bila povprečna rast 16-odstotna.

Leta 2012 je bitcoin v enem letu od prepolovitve zrasel za kar 8547 odstotkov. Leta 2016 je bila enoletna rast 389-odstotna, leta 2020 pa 659-odstotna. A tem obdobjem rasti so – vsaj v letih 2018 in 2022 – sledili tudi globlji padci, imenovani kripto zime.

Mnogi pa opozarjajo, da pretekla obdobja rasti niso nujno posledica prepolovitev. Na takratno rast so namreč vplivali tudi drugi dejavniki, kot so dolgotrajna ohlapna monetarna politika centralnih bank ali visoki razpoložljivi dohodki malih vlagateljev v času pandemije.

Možnost padcev

Skeptiki menijo tudi, da bo jutrišnja prepolovitev drugačna od preteklih, saj naj bi bil dogodek že vnaprej vračunan v tržno ceno bitcoina. V zadnjih dveh tednih se je cena bitcoina spustila z nedavnega rekorda, analitiki pri banki JPMorgan pa so ta teden napovedali, da bo cena po prepolovitvi še padla.

"Trg bitcoina je drugačen kot ob prejšnjih prepolovitvah pred štirimi, osmimi in 12 leti," je za britanski Guardian komentiral Andrew O’Neill, direktor raziskav za digitalna sredstva pri S&P Global. "Drugi dejavniki, med njimi rast indeksnih skladov v ZDA in makro dejavniki, kot so obrestne mere in likvidnost trga, bodo prav tako vplivali na ceno."

Veliko je odvisno tudi od odziva kripto rudarjev. Po mnenju O'Neilla bi se lahko nekatere rudarske aktivnosti ustavile, ker bodo zaradi manjših nagrad postale finančno nevzdržne. Po drugi strani Reuters piše, da če se rudarji zaradi nižjih nagrad odločijo prodati svoje rezerve bitcoina, bi to lahko ceno potisnilo navzdol.