Večmilijonska kazen za proizvajalca znamenitih piškotov

Novice Forbes Slovenija 16. aprila, 2024 18.28
featured image

Evropska unija naj bi Mondelez International, ki proizvaja piškote Oreo, naložila globo zaradi preprečevanja čezmejne prodaje. Kazen bi lahko znašala več milijonov evrov.

16. aprila, 2024 18.28

Proizvajalca znanih piškotov Oreo, Mondelez International, po pisanju Financial Timesa čaka globa zaradi preprečevanja čezmejne prodaje. To naj bi že prihodnji mesec izrekla Evropska unija. Znašala bi lahko več milijonov evrov.

Bruselj bo družbi Mondelez odredil tudi, naj preneha blokirati prodajo svojih izdelkov med državami članicami EU zaradi “potencialne škode za potrošnike v času visoke inflacije”, je poročal FT, ki se sklicuje na tri osebe, seznanjene z odločitvijo.

Zadeve ne komentirajo pri Uniji. Iz Mondeleza pa so sporočili: “Sodelujemo v preiskavi in z Evropsko komisijo, da bi dosegli sorazmerno rešitev te zadeve. Ne moremo podrobneje komentirati pravnega postopka, ki je v teku,” je poročal FT.

Zgodba stara že tri leta

Spomnimo, da so protimonopolni organi EU že v začetku leta 2021 začeli preiskovati družbo Mondelez International zaradi zaskrbljenosti, da je blokirala čezmejno prodajo svojih izdelkov v Evropski uniji in s tem kršila pravila o konkurenci. Pri tem se je preverjalo, ali podjetje poskuša omejiti “vzporedno” trgovino, pri kateri se izdelki lahko prodajajo po nižjih cenah, ker so bili uvoženi iz države, kjer so cenejši.

Podjetje, ki ima poleg znamke Oreo tudi Cadbury in Toblerone, je januarja navedlo, da v zvezi s to zadevo pričakuje obveznosti v višini približno 340 milijonov evrov. Če se ugotovi, da je podjetje kršilo konkurenčno zakonodajo EU, ga lahko doleti globa v višini do 10 odstotkov svetovnih prihodkov.