Rojstni dan legendarnega avta, s katerim je bežal znani vohun

Dobro življenje Forbes 16. aprila, 2024 11.47
featured image

Športni avtomobil Mustang podjetja Ford ta mesec praznuje 60. obletnico. Obstajajo avtomobili, ki imajo morda večji vpliv na zabavno industrijo, a teh ni veliko.

16. aprila, 2024 11.47

Največji podpornik Mustanga je bil Lee Iacocca, ko je bil direktor Forda. Po predstavitvi v New Yorku sredi aprila 1964 je avtomobil postal hit. Modelu se je tudi nemudoma ponudila priložnost za nastop v filmu.

Tretji film o supervohunu Jamesu Bondu, Goldfinger, je šel pred kamere v začetku leta 1964. V prizoru, posnetem v Švici, Mustanga vozi skrivnostna ženska (Tania Mallet). Nestrpno želi prehiteti Bonda (Sean Connery). Ta vozi Aston Martin DB5, v katerem sledi zlobnežu Auricu Goldfingerju (Gert Frobe).

Kmalu Mustang izvede prehitevanje. Conneryjev Bond najprej želi zasledovati, nato pa spusti plin. “Disciplina, 007,” pravi Connery oziroma Bond. “Disciplina.”

Bond se mora ustaviti, ker je Goldfinger ustavil ob robu ceste. Bond opazuje, dokler skrivnostna ženska v Mustangu ne ustreli s puško. Ko se Mustang vrne na cesto, se Bond poda v lov. Uporabi pripomočke avtomobila DB5, da izvede potezo, ki spominja na Ben-Hura: Mustangu raznese pnevmatike in ga potisne s ceste.

Ford Mustang
Ford je model Mustang prvič predstavil leta 1964 (Foto: PROFIMEDIA)

Za volanom tudi Bond sam

Film ima po tem preobrat ali dva. A recimo le, da je Mustang s svojim filmskim debijem naredil vtis. Goldfinger je v Združenem kraljestvu izšel septembra 1964, v ZDA pa decembra istega leta.

Ford je dal vse od sebe pri naslednjem filmu o Bondu, Thunderball iz leta 1965. Usodna ženska Fiona Volpe (Luciana Paluzzi) je vozila mustanga, medtem ko so njeni soigralci vozili druge modele, ki jih je dobavil Ford. To vključuje thunderbirda (vozil ga je glavni zlobnež), nekaj lincoln continentalov in fairlane, ki ga je razneslo med kaskaderskim prizorom.

Končno je leta 1971 tudi Bond sam sedel za volan mustanga. Na tej točki se je športni avtomobil že razvil v tako imenovani mišični avtomobil (muscle car). Conneryjev Bond se je izognil avtomobilom organov pregona med prizorom zasledovanja v Las Vegasu.

Mustang v filmu o Jamesu Bondu
Sean Connery je kot James Bond vozil Mustanga v filmu Diamanti so večni (Diamonds Are Forever) iz leta 1971 (Foto: PROFIMEDIA)

Širitev

Toda Mustang se je širil. Morda največji vpliv na model je imel film Bullitt iz leta 1968, s Stevom McQueenom kot naslovnim junakom, policijskim detektivom iz San Francisca. Film je vseboval dolgo avtomobilsko zasledovanje z Bullittom, ki je poskušal izslediti dva morilca.

Na televiziji je Ford sponzoriral kriminalno dramo FBI, ki so jo na mreži ABC predvajali od leta 1965 do 1974. Proizvajalec avtomobilov je dobavil vozila za serijo. V odjavnih špicah je zvezdnik Efrem Zimbalist Jr. vozil Fordove avtomobile po Washingtonu. Prve štiri sezone so bili ti avtomobili Mustang kabrioleti.

Fordovo zadnje sodelovanje z Bondom je bil Kvantum sočutja (Quantum of Solace) iz leta 2008. Toda proizvajalec avtomobilov Ford in njegov model Mustang sta imela vpliv na zabavno industrijo zadnjih šest desetletjih.

Avtor članka je Bill Koeing.