Tesla odpoklicala več tisoč futurističnih tovornjakov

Posel Forbes Slovenija 20. aprila, 2024 08.15
featured image

Ameriški regulatorji so našli napako na električnem poltovornjaku Cybertruck, proizvajalec Tesla pa je nato odpoklical več tisoč vozil v ZDA.

20. aprila, 2024 08.15

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla v ZDA odpoklicuje 3.878 Cybertruckov. Ameriški urad za varnost v cestnem prometu (NHTSA) je namreč odkril napako na podlogi pedala za plin, ki bi se lahko zrahljala in zagozdila v notranjosti, poroča Reuters.

Ukleščena stopalka za plin bi lahko povzročila nenamerno pospeševanje vozila, kar bi povečalo tveganje za trčenje, je v obvestilu zapisal regulator avtomobilske varnosti.

Tesla je konec lanskega leta začela z dobavami svojega električnega poltovornjaka Cybertruck po dveletni zamudi zaradi proizvodnih težav in omejitev pri dobavi baterij.

V petkovem trgovanju so delnice Tesle upadle za skoraj tri odstotke. V zadnjem tednu je delnica izgubila 14 odstotkov vrednosti.

Tesla Cybertruck
Tesla je napovedala brezplačna popravila pedal za plin pri Cybertrucku (Foto: PROFIMEDIA)

Trije odpoklici

Tesla bo zamenjala ali popravila sklop pedala za plin brezplačno, lastniki pa bodo obveščeni s pismi, ki jim jih bodo poslali junija, je sporočil NHTSA.

V prvem četrtletju leta 2024 je imel proizvajalec električnih vozil tri odpoklice. Ti so vplivali na približno 2,4 milijona vozil, glede na poročilo podjetja za upravljanje odpoklicev BizzyCar. A večina težav, povezanih z odpoklici Tesle, se običajno reši z brezžičnimi posodobitvami programske opreme.

Februarja je Tesla odpoklicala približno 2,2 milijona vozil v Združenih državah zaradi nepravilne velikosti pisave na opozorilnih lučkah. Ameriški varnostni regulatorji so svojo preiskavo vozil podjetja zaradi izgube servo volana nadgradili na status inženirske analize, še poroča Reuters.

Cybertruck ni poceni. Tesla je cene za tri različice vozila določila v razponu od 49.890 do 96.390 dolarjev (od približno 45 tisoč do 89 tisoč evrov). To je za približno polovico več, kot je glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk napovedoval leta 2019.