Bo italijanska modna ikona prodala svoj imperij?

Novice Forbes Slovenija 19. aprila, 2024 18.48
featured image

Giorgio Armani je v pogovoru za Bloomberg namignil, da se lahko v njegovem podjetju modnih oblačil zgodijo velike spremembe.

19. aprila, 2024 18.48

Italijanska modna ikona Giorgio Armani bo kmalu dopolnil 90 let. Potem ko se je več let boril za ohranitev svojega podjetja in so se v modni industriji dogajali številni prevzemi in združevanja, milijarder zdaj ne izključuje več, da se bo nekoč njegovo podjetje združilo z večjim tekmecem ali kotiralo na borzi.

“Neodvisnost od velikih skupin bi lahko bila v prihodnosti še vedno prednost skupine Armani, vendar menim, da ne morem ničesar izključiti,” je dejal Armani v intervjuju za Bloomberg.

“Za uspeh mojega dela je bila vedno značilna sposobnost prilagajanja spreminjajočim se časom.”

To je presenetljiv preobrat pri Armaniju, ki se je povzpel do ustanovitelja ene najvidnejših luksuznih hiš na svetu, pri čemer je na svoji poti ohranil strog nadzor.

Vroča ugibanja o prihodnosti

Prihodnji načrti Armanija, ki se redko odloči za intervjuje, so že dolgo vroča tema. Ogenj so podpihovali tudi investicijski bančniki iz Milana, ki so v preteklih letih pripravili nešteto scenarijev za podjetje in podali predloge, ki pa se nikoli niso uresničili, dodajajo pri Bloombergu.

Vendar se zdi, da je oblikovalec zdaj bolj odprt za nove zamisli za prihodnost, čeprav jih bodo morali oceniti njegovi dediči, je dejal.

Forbes ga ocenjuje na 11,3 milijarde dolarjev

Premoženje Armanija Forbes ocenjuje na 11,3 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na 177. mesto na svetu. Njegova pot v modni industriji se je začela po tem, ko je zapustil medicinsko fakulteto in odšel v vojsko, nato pa je začel delati kot opremljevalec izložb v milanski veleblagovnici La Rinascente.

Sledilo je oblikovanje oblačil za Nina Cerrutija, sredi sedemdesetih pa je skupaj s partnerjem Sergiom Galeottijem oblikoval svojo linijo. Preboj se je začel z garderobo za filmskega igralca Richarda Gera v filmski uspešnici American Gigolo leta 1980.

Od takrat se je razširil na področje dodatkov, parfumov, ličil in športnih oblačil ter notranjega oblikovanja, nepremičnin, restavracij in hotelov, od leta 2008 pa je tudi lastnik košarkarskega kluba Olimpia Milano.

“Trenutno si ne predstavljam prevzema s strani velikega luksuznega konglomerata,” vseeno dodaja, da ne želi ničesar kar tako izključiti, ker to ni podjetniško delovanje.

“O uvrstitvi na borzo še nismo razpravljali, vendar je to možnost, o kateri bi lahko razmislili, upam, da v daljni prihodnosti,” je v intervjuju še navedel Armani, ki bo julija praznoval 90 let.