Drastičen ukrep v Amsterdamu: prepovedali bodo gradnjo novih hotelov

Dobro življenje Forbes Slovenija 18. aprila, 2024 16.01 > 18. aprila, 2024 16.03
featured image

V hotelih nizozemskega glavnega mesta letno prespi 20 milijonov ljudi. Zdaj se oblasti ostro borijo proti višanju te številke.

18. aprila, 2024 16.01 > 18. aprila, 2024 16.03

V Amsterdamu v okviru boja proti množičnemu turizmu ne bodo več dovoljevali gradnje novih hotelskih stavb, je v sredo sporočila lokalna vlada.

“Želimo, da mesto ostane primerno za življenje prebivalcev in obiskovalcev. To pomeni: nič pretiranega turizma, nič novih hotelov in nič več kot 20 milijonov hotelskih prenočitev turistov na leto,” so zapisali v izjavi, ki jo navaja Reuters.

Dovoljenje za gradnjo novega hotela v Amsterdamu bodo tamkajšnje oblasti izdale le v treh primerih. Če se zapre drug hotel, če se število ležišč ne poveča ali če bo novi hotel boljši, na primer bolj trajnosten.

Pravilo sicer ne velja za nove hotele, ki so dovoljenje za gradnjo že dobili.

Ustaviti trumo turistov v korist prebivalcev

V severnih Benetkah si po pisanju agencije že dalj časa prizadevajo omejiti število turistov.

Amsterdam se po obiskanosti turistov stalno uvršča v prvo peterico evropskih mest. Število obiskovalcev pa štejejo v več deset milijonih, kažejo podatki Statiste. Izjema je leto 2020, ko so omejitve potovanj zaradi pandemije covida-19 povzročile velik padec števila prihodov turistov na Nizozemsko. Takrat jih je obiskalo le sedem milijonov ljudi.

Moški in ženska kot turista v Amsterdamu
Amsterdam letno obišče okoli 20 milijonov turistov. (Foto: PROFIMEDIA)

Masovni turizem želijo preprečiti predvsem z odvračanjem od turizma, ki je povezan s seksom in drogami v okrožju rdečih luči.

Po ne ravno uspešni kampanji, s katero so želeli omiliti sloves Amsterdama kot prestolnice zabave, letos poskušajo nekaj novega. Strategija z naslovom “Osvežite svoj pogled” ima cilj izboljšati kakovost življenja lokalnih prebivalcev in spodbuditi turiste, da mesto doživijo s perspektive domačinov.

Nizozemska prestolnica sicer še zdaleč ni edino evropsko mesto, kjer si oblasti in lokalni prebivalci prizadevajo omiliti negativne vplive množičnega turizma. Ukrepe sprejemajo tudi v Barceloni, Benetkah in zunaj velikih mest.