Teslin največji tekmec predstavil tri luksuzna električna vozila

Posel Forbes Slovenija 17. aprila, 2024 17.59
featured image

Glavni tekmec ameriške Tesle se z znamko električnih vozil Fangchengbao skuša umestiti v luksuzni segment.

17. aprila, 2024 17.59

Kitajski proizvajalec električnih vozil BYD, ki je lani prehitel ameriško Teslo in postal največji na svetu, je predstavil tri nove modele avtomobilov pod svojo premijsko blagovno znamko Fangchengbao, poroča Reuters.

V torek zvečer je BYD na dogodku v Šanghaju, ki so ga prenašali v živo, predstavil električno terensko vozilo (SUV) Bao 8, poleg njiju pa še konceptnega hibrida Super 3 in konceptni športni avtomobil Super 9. Podjetje jih bo uradno predstavilo na avtomobilskem salonu v Pekingu, ki se bo začel konec naslednjega tedna.

BYD ni objavil cen ali pojasnil, kdaj bodo avtomobili na voljo.

BYD Yangwang U9
BYD se preizkuša v luksuznem segmentu tudi z modelom Yangwang U9, ki stane prek 100 tisoč evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Izziv za konkurenco

Večina ponudbe pod znamko Fangchengbao vključuje priključni hibridni sistem, imenovan Dual Mode Off-Road (DMO). BYD je sistem razvil za izboljšanje terenske vožnje z boljšo porabo goriva in visoko močjo, je na dogodku povedal glavni znanstvenik podjetja Lian Yubo.

S svojimi vozili BYD izziva vodilne igralce v segmentu izvencestnih vozil. To so na primer Toyotin Land Cruiser, Stellantisov Jeep in Jaguar Land Rover proizvajalca Tata Motors.

BYD je predstavil tudi dizajn za športni avtomobil Super 9, za katerega je zaslužen glavni oblikovalec Wolfgang Josef Egger. Egger je delal pri evropskih znamkah luksuznih avtomobilov, kot so Alfa Romeo, Audi in Lamborghini.

Električna vozila BYD
BYD je konec lanskega leta postal največji proizvajalec električnih vozil na svetu, ko je v zadnjem četrtletju prodal več vozil kot Tesla (Foto: PROFIMEDIA)

Več luksuznih znamk

BYD je konec lanskega leta lansiral Fangchengbao kot eno od treh blagovnih znamk za vozila višjega razreda. Drugi dve znamki sta Denza in Yangwang.

Prav tako je lansiral hibridnega terenca in športni avtomobil pod blagovno znamko Yangwang, ki se prodaja nad enim milijon juanov (130 tisoč evrov).

BYD je sporočil, da je dostavil skoraj 20 tisoč enot vozila Bao 5, prvega modela znamke Fangchengbao, odkar je hibridni terenec novembra vstopil na tržišče po ceni od 289.900 juanov (38.400 evrov).