Napoved ruskega milijarderja: v enem letu več kot milijarda uporabnikov

Tehnologija Forbes Slovenija 17. aprila, 2024 12.27
featured image

Sporočilna aplikacija Telegram naj bi v roku enega leta presegla milijardo uporabnikov, pravi ustanovitelj podjetja.

17. aprila, 2024 12.27

Priljubljena sporočilna aplikacija Telegram, znana po svojem šifriranju in varovanju zasebnosti uporabnikov, bo predvidoma v roku enega leta presegla milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov, je dejal ustanovitelj in edini lastnik platforme Pavel Durov.

Aplikacija ima trenutno okrog 900 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. Predvsem popularna je v Rusiji, od koder prihaja lastnik, in drugih nekdanjih republikah Sovjetske zveze. Največji tekmec Whatsapp, ki je v lasti družbe Meta Platforms, ima dobri dve milijardi uporabnikov.

“Telegram se širi kot gozdni požar,” je Durov dejal v intervjuju z ameriškim novinarjem Tuckerjem Carlsonom, objavljenem na družbenem omrežju X.

Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov
Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov je vreden dobrih 15 milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Nevtralna država za nevtralno platformo

Sedež podjetja se nahaja v Dubaju. Durov je Rusijo zapustil leta 2014, ko je zavrnil zahteve oblasti, da ukine opozicijske skupine na družbenem omrežju VK, poroča Reuters. Tega je nato prodal.

Odločil se je za Združene arabske emirate. Ti so “nevtralna država”, ki želi biti prijateljska z vsemi in ni povezana z nobeno od velesil. Zato se mu Dubaj zdi najboljše mesto za “nevtralno platformo,” je Durov še povedal v intervjuju s Carlsonom.

“Raje bi bil svoboden, kot da bi sprejemal ukaze,” je dejal o svojem odhodu iz Rusije.

Forbes premoženje Durova, ki je Telegram ustanovil skupaj z bratom leta 2013, ocenjuje na 15,5 milijarde dolarjev (14,6 milijarde evrov).