Največja tehnološka družba v Evropi s strmim padcem naročil

Tehnologija Jan Artiček 17. aprila, 2024 11.39
featured image

Nizozemski proizvajalec naprav za proizvodnjo najnaprednejših polprevodnikov ASML je v prvem četrtletju zabeležil 60-odstotni padec novih naročil na četrtletni ravni.

17. aprila, 2024 11.39

Največji dobavitelj opreme za proizvodnjo polprevodnikov, nizozemski ASML, je v prvem četrtletju zbral precej manj naročil, kot so pričakovali analitiki, kar je odraz manjšega povpraševanja po polprevodnikih. V industriji je padlo tudi povpraševanje po najnaprednejših čipih, ki se jih lahko izdela izključno s posebno tehnologijo ASML-jeve izdelave.

ASML je med januarjem in marcem zbral za 3,6 milijard evrov novih naročil. To je 60 odstotkov manj od rekordnih 9,2 milijard evrov naročil, ki jih je ASML vknjižil v zadnjem četrtletju lanskega leta, je razvidno iz finančnega poročila. Je tudi manj od 5,4 milijard evrov, ki so jih za obdobje napovedovali ekonomisti v Reutersovi anketi.

Padla so tudi naročila za tehnologijo ekstremne ultravijolične (EUV) litografije; naprave, brez katere ni moč izdelati najnaprednejših polprevodnikov v velikosti med 3 in 5 nanometrov. ASML, ki je edini svetovni dobavitelj EUV naprav, je v prvem četrtletju prejel za 656 milijonov evrov naročil. Četrtletje prej je obseg naročil znašal 5,6 milijarde evrov.

Čisti dobiček je v prvih treh mesecih leta znašal 1,2 milijarde evrov, četrtletje prej pa dobri dve milijardi evrov.

Ekstremna ultravijolična (EUV) litografija
Naprava za ekstremno ultravijolično (EUV) litografijo stane več sto milijonov evrov in je velika približno toliko kot avtobus (Foto: PROFIMEDIA)

Dobra prodaja na Kitajskem

Skoraj polovico prihodkov od prodaje oziroma 1,9 milijarde evrov je ASML v prvem četrtletju ustvaril na Kitajskem, kljub zahodnim sankcijam. To je rekordni delež prodaje. V prejšnjem četrtletju je ASML na Kitajsko prodal za 2,2 milijarde evrov opreme.

Nizozemska vlada se je pod pritiskom ZDA pridružila ameriškim omejitvam izvoza napredne tehnologije na področju polprevodnikov na Kitajsko. Namen teh omejitev je preprečiti Pekingu, da bi lahko doma proizvajal najbolj napredne čipe, piše Bloomberg.

ASML je lani beležil močno prodajo, ker so kitajski izdelovalci čipov skušali pridobiti ASML-jeve naprave še pred uvedbo izvoznih omejitev. Te so v celoti začele veljati 1. januarja in omejujejo ASML pri prodaji strojev za potopno globoko ultravijolično (DUV) litografijo, druge najzmogljivejše kategorije strojev, na Kitajsko.

Glavni izvršni direktor ASML Peter Wennink
Glavni izvršni direktor ASML Peter Wennink pričakuje močno drugo polovico leta (Foto: PROFIMEDIA)

Nespremenjeni obeti

Pri ASML pričakujejo, da bo celoletna prodaja približno enaka lanski, v letu 2025 pa pričakujejo rast. V drugem četrtletju načrtujejo prihodke od prodaje med 5,7 milijarde in 6,2 milijarde evrov, sodeč po četrtletnem poročilu.

“Naši obeti za celotno leto 2024 ostajajo nespremenjeni. Ob tem pričakujemo, da bo druga polovica leta močnejša od prve polovice, v skladu z nadaljnjim okrevanjem industrije po recesiji. Leto 2024 vidimo kot prehodno leto z nadaljnjimi naložbami v povečanje zmogljivosti in tehnologijo, da bomo pripravljeni na obrat v ciklu,” je ob objavi četrtletnih rezultatov dejal predsednik in glavni izvršni direktor ASML Peter Wennink.

Wennink je podjetje vodil od leta 2013, letos pa se bo upokojil. Na letni skupščini 24. aprila ga bo zamenjal Christophe Fouquet.

Delnice ASML so na borzi v Amsterdamu v sredo izgubile 6,4 odstotka vrednosti. Letos so sicer zrasle za 33 odstotkov. S tržno vrednostjo 353 milijarde evrov je ASML največje evropsko tehnološko podjetje.