V Kočevju se širi tovarna robotov

Posel Forbes Slovenija 16. aprila, 2024 16.53
featured image

Proizvajalec robotov Yaskawa iz Japonske širi svoje proizvodne zmogljivosti v Sloveniji z dvema novima obratoma v Kočevju.

16. aprila, 2024 16.53

Japonska korporacija Yaskawa namerava ob svojem zdajšnjem obratu v Kočevju zgraditi dva nova objekta – Evropski robotski distribucijski center ter novo sodobno stavbo za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Temeljni kamen za nova objekta bodo položili prihodnji teden, so sporočili iz podjetja.

Položitve temeljnega kamna se bosta med drugim udeležila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter veleposlanica Japonske v Sloveniji Akiko Jošida.

Položitev temeljnega kamna bo zaznamovalo nadaljevanje vznemirljivega poglavja o rasti podjetja v Sloveniji in širši regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA) ter njegovi zavezanosti k odličnosti, ki se je začela leta 2019 z odprtjem tovarne robotov v Kočevju, so ob tem zapisali v podjetju.

Proizvajalec robotov Yaskawa
Yaskawa v Evropi zaposluje nekaj vel kot dva tisoč ljudi, v kočevski tovarni pa nekaj čez 100. (Foto: PROFIMEDIA)

Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je tovarno v Kočevju začela graditi leta 2017. Proizvodnja v njej je stekla dve leti pozneje.

V Sloveniji ima Yaskawa tri podjetja. V Kočevju se nahaja tovarna robotov Yaskawa Europe Robotics. V Ribnici pa že več kot 30 let obratujeta Yaskawa Ristro, proizvajalec rešitev za implementacijo robotov za različne tehnološke procese na ključ za vso Evropo, in Yaskawa Slovenija (za inženiring v regiji), še piše STA.