Ni trajalo dolgo: Apple kralj pametnih telefonov le nekaj mesecev

Tehnologija Forbes Slovenija 16. aprila, 2024 15.56
featured image

Trg pametnih telefonov se po dveh letih izzivov pobira, a v prvem četrtletju 2024 je Apple izgubil vodilni tržni delež s skoraj 10-odstotnim padcem prodaje.

16. aprila, 2024 15.56

Ameriški tehnološki velikan Apple je v prvih treh mesecih leta zabeležil 9,6-odstotni padec prodaje svojega paradnega izdelka, pametnega telefona iPhone, kažejo podatki raziskovalne agencije IDC. Temu botruje zlasti slaba prodaja na Kitajskem, kjer ima Apple vse večjo konkurenco.

To je največji padec prodaje za Apple, odkar so zaprtja v času covida-19 ohromila svetovne dobavne verige.

S tem je iPhone zdrsnil s prvega mesta lestvice najbolje prodajanih telefonov, čeprav je to mesto prvič zasedel šele v prejšnjem četrtletju. Pred tem je 12 let zapored največ pametnih telefonov prodal južnokorejski Samsung, ki se v prvem četrtletju 2024 po kratkem premoru vrača na prvo mesto.

“Zelo pomembno je, da je Samsung spet na vrhu,” je za CNN dejala direktorica raziskav pri IDC Nabila Popal. “Letos namreč pričakujemo, da bo Android rasel dvakrat hitreje kot iOS.” (Android je operacijski sistem, ki ga uporabljajo Samsungovi telefoni, medtem ko iPhone uporablja sistem iOS.)

Apple
Apple je položaj največjega proizvajalca pametnih telefonov držal le eno četrtletje. (Foto: PROFIMEDIA)

Okrevanje trga

V obdobju od januarja do konca marca je bilo po svetu prodanih 289 milijonov pametnih telefonov, kar je 7,8-odstotna letna rast, po podatkih IDC. Ta rast nakazuje na okrevanje trga po dveh letih makroekonomskih izzivov in težav v dobavnih verigah.

Samsung je s 60,1 milijona pošiljkami osvojil vodilni tržni delež, tj. 20,8 odstotka. Sledil je Apple s 17,3-odstotnim deležem oziroma 50,1 milijona prodanimi telefoni. Na tretje mesto se je uvrstil kitajski proizvajalec Xiaomi, ki je prodal 40,8 milijona telefonov, kar je zadostovalo za 14,1-odstotni tržni delež.

Obrat na Kitajskem

Glavni razlog za padec prodaje iPhonov je izguba tržnega deleža na Kitajskem, ki je drugi največji Applov trg za ZDA. Kitajski potrošniki se vse bolj obračajo k domačim proizvajalcem, kot so Huawei, Xiaomi in OPPO/One Plus.

Poleg večje konkurence so na slabo predstavo na Kitajskem vplivala slaba gospodarska slika in geopolitična trenja. Kitajske oblasti so namreč prepovedale uporabo iPhonov državnim uradnikom, kar je bil odgovor na podoben ukrep ameriških oblasti proti Huaweiju.

Huawei je lani izdal nov telefon Mate 60, ki je zahodne opazovalce presenetil z zmogljivejšim procesorjem, kot naj bi ga omogočala na Kitajskem dostopna tehnologija. ZDA Kitajski s sankcijami preprečujejo dostop do najnaprednejših čipov, ki poganjajo iPhone in druge pametne telefone.

Apple skuša tržni delež osvojiti nazaj s ponujanjem popustov za kitajske kupce.

Huawei Mate 60 Pro
Huawei s telefonom Mate 60 Pro znova izziva primat Appla. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaostanek pri umetni inteligenci

Pri IDC ugotavljajo tudi, da Apple ni predstavil ponudbe na področju umetne inteligence, ki je v zadnjem letu in pol razvnela tehnološki sektor. Po besedah Popal bi lahko bile kakšne novosti na tem področju predstavljene junija, ko Apple organizira konferenco za razvijalce.

Medtem je Samsung že napovedal uporabo umetne inteligence. Januarja so predstavili novo linijo telefonov Galaxy S24, ki obljublja funkcije umetne inteligence pri slikah, igrah in sporočilih.