Podjetje iz Ivančne Gorice podpisalo pogodbo s Ferrarijem

Posel Forbes Slovenija 17. aprila, 2024 15.38
featured image

Italijanski proizvajalec športnih avtomobilov bo svoj dirkalnik za prestižno dirko po Le Mansu opremil s slovenskim izpušnim sistemom.

17. aprila, 2024 15.38

Slovenski proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič je podpisal večletno pogodbo s Ferrarijem. Postali bodo tehnični partner za program Ferrari Hypercar, ki tekmuje v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA WEC, so v izjavi za javnost sporočili iz podjetja.

Akrapovič in Ferrari bosta sodelovala pri tehničnih vidikih, vključno s hiperavtomobilom za prestižno dirko 24 ur Le Mansa. Ferrari bo tam tekmoval z modelom 499P, vzdržljivostnim prototipom s štirikolesnim pogonom, hibridnim motorjem, ki na kolesa prenaša največjo izhodno moč 500 kilovatov in ima najmanjšo težo 1.030 kilogramov.

“Vsi v Akrapoviču smo navdušeni nad novim partnerstvom,” je dejal direktor Akrapoviča Davorin Dobočnik. “Biti tehničen partner za Ferrari Hypercar je velika čast in željni smo tesnega sodelovanja s Ferrarijem,” je dodal.

Obe podjetji verjameta, da je dirkališče idealen laboratorij za razvoj vrhunskih tehnoloških rešitev za motošport, še pravijo pri Akrapoviču. Z Akrapovičevimi izpušnimi sistemi je na različnih prvenstvih tekmovalo že 175 svetovnih prvakov.

Ferrari in Akrapovič
Akrapovič bo postal tehnični partner dirkalne ekipe Ferrarija. (Foto: PROFIMEDIA)

Prvi preizkus že ta teden

V letošnjem prvenstvu FIA WEC je ostalo še sedem dirk, na katerih bo Akrapovič sodeloval s Ferrarijem. Prva se obeta že ta teden v italijanski Imoli. Sledila bo dirka v Belgiji, junija pa Le Mans. Do konca sezone se bodo zvrstile še dirke v Braziliji, ZDA in na Japonskem. Novembra se sezona zaključi z dirko v Bahrajnu.

Na štartu teh dirk bosta stala dva Ferrarijeva avtomobila 499P.

“Lepo bo videti debi tega partnerstva in ni dirkališča, ki bi bilo primernejše za našo prvo skupno dirko kot Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imoli. Komaj čakamo, da vidimo, kako napreduje sezona in kam nas to partnerstvo popelje pri razvoju novih tehnologij in rešitev za Ferrari 499P,” je še dejal Dobočnik.