Porumeneli kos papirja na dražbi prodali za vrtoglavi znesek

Dobro življenje Forbes Slovenija 18. aprila, 2024 11.34 > 18. aprila, 2024 11.37
featured image

V New Yorku so prodali skico, ki jo je ustvaril sloviti Michelangelo. Kupec je plačal kar 33-kratnik ocenjene vrednosti.

18. aprila, 2024 11.34 > 18. aprila, 2024 11.37

Iz dražbene hiše Christie’s so sporočili, da so prodali skico, ki jo je ustvaril renesančni umetnik Michelangelo. Ta je na kos papirja narisal preprost kvadrat, ki je bil na dražbi prodan za 201.600 dolarjev. Znesek je kar 33-krat višji od ocenjene vrednosti skice, poroča STA.

Skico so namreč v dražbeni hiši ocenili na nekaj manj kot 10.000 ameriških dolarjev.

Umetnik je narisal marmorni blok, na njem je napisana beseda ‘simile’ oziroma ‘podoben’ v slovenščini. Skica je verjetno nastala v času, ko je Michelangelo slikal znameniti strop Sikstinske kapele v Vatikanu, je januarja za agencijo povedal strokovnjak iz avkcijske hiše Stijn Alsteens.

Ob skici je tudi pismo

Skico spremlja pismo, ki ga je leta 1836 napisal Cosimo Buonarroti, Michelangelov zadnji neposredni potomec. V pismu ponuja delo svojega prednika Michelangela siru Johnu Bowringu, bodočemu guvernerju Hongkonga, čigar podpis je na dnu lista.

Strop znamenite Sikstinske kapele v Vatikanu
Skica je verjetno nastala v času, ko je Michelangelo slikal znameniti strop Sikstinske kapele v Vatikanu. (Foto: PROFIMEDIA)

Kot še poroča STA, sta bila pismo in skica pritrjena na hrbtno stran risbe, ki je bila desetletja v zasebni zbirki. Na skici sicer ni umetnikovega podpisa, vendar raziskave kažejo, da je kvadrat s pripisom Michelangelovo delo.

Kot navajajo v dražbeni hiši, naj bi bilo manj kot deset Michelangelovih del še vedno v zasebni lasti. Večino njegovih del sicer hranijo v italijanskem muzeju Casa Buonarroti.