Evropski plin se draži, kaj je vzrok

Posel Forbes Slovenija 17. aprila, 2024 16.22
featured image

Cene zemeljskega plina v Evropi so se v zadnjem tednu podražile za približno 20 odstotkov.

17. aprila, 2024 16.22

Cena zemeljskega plina v Evropi je dosegla najvišjo raven v več kot treh mesecih. Razlog za rast cen je konflikt na Bližnjem vzhodu, Slovenska tiskovna agencija (STA) povzema nemško dpa.

Cena megavatne ure (MWh) plina z enomesečnim dobavnim rokom se je na nizozemskem vozlišču TTF danes zvišala na 33,95 evra. To je najvišja cena od začetka januarja. Petega januarja je cena za megavatno uro znašala 34,6 evra.

Med razlogi za rast cen je bojazen vlagateljev pred novo vojno na Bližnjem vzhodu in morebiten vpliv na dobavo plina iz regije, navaja dpa. Na trgih surovin čakajo na odziv Izraela na sobotni napad Irana nanj, ki je sledil domnevnemu izraelskemu napadu na iranski konzulat v sirskem Damasku.

EU je od začetka vojne v Ukrajini nadomestila ruski plin s plinom iz Norveške in ZDA, pa tudi Katarja. Slednji energent črpa v Perzijskem zalivu. Katar je lani v EU izvozil 15,5 milijard kubičnih metrov plina. To je 5,3 odstotka celotnega uvoza plina v EU, po podatkih Evropske komisije.

Uvozni terminal in obrat za ponovno uplinjanje LNG v Barceloni
Evropski plinohrami so 62-odstotno polni (Foto: PROFIMEDIA)

Polni plinohrami

Cena plina je v zadnjem tednu porasla za več kot 20 odstotkov, potem ko je v prvih mesecih leta ob razmeroma mili zimi in visoki napolnjenosti skladišč padala. Februarja je dosegla 22,31 evra na MWh, kar je najmanj od lanskega poletja.

Skladišča plina po Evropi so 62-odstotno polna. Po podatkih evropskega združenja upravljalcev plinske infrastrukture GIE so bila skladišča v zadnjih petih letih v tem času v povprečju 43-odstotno polna.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je minuli petek objavila, da so bila skladišča plina v EU konec marca 58-odstotno napolnjena. To je bila rekordna raven, še piše STA.