Kako lahko služijo športniki po koncu kariere? Tako uspeva nekdanji smučarki

Posel Aljoša Črnko 20. aprila, 2024 15.54
featured image

Nekdanja smučarka je denar, ki ga je zaslužila kot profesionalna športnica, vložila v svoje podjetje, ki proizvaja termovke iz nerjavečega jekla. Z njimi je lani presegla 800.000 evrov prodaje.

20. aprila, 2024 15.54

Ano Drev večina Slovencev pozna kot smučarko. Osemintridesetletnica je kariero začela leta 2001 in jo zaključila pred petimi leti. V tem času je dvakrat stopila na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala, drugo mesto je osvojila na mariborski Zlati lisici.

Med športno kariero je dobila poslovno idejo, da bi izdelovala steklenice iz nerjavečega jekla, ki ohranjajo temperaturo vsebine. Svoje termovke danes prodaja pod blagovno znamko Snow Monkey.

“Pred desetimi leti smo si čaj iz klasičnih termovk nalivali v kozarček. Izoliranih bidonov ni bilo in to sem pogrešala,” pove Ana Drev. Na snegu in mrazu je preživela približno 200 dni na leto in opazila, da podoben izdelek pogrešajo tudi njene sotekmovalke. “Če na mrazu nimaš vsaj malo tople pijače, preprosto ne boš pil. Flaške, ki smo jih imeli, so bile tudi hitro umazane. Iz uporabniške izkušnje sem nato zagnala podjetje.”

Podjetje Savin, prek katerega upravlja blagovno znamko, je s partnerjem Luko Ajnikom ustanovila leta 2017 – oba sta po polovična lastnika podjetja. Formalno je direktor Ajnik, ki je po izobrazbi ekonomist. Ker je Drev v prvih letih podjetja še aktivno smučala, je poslu namenjala čas le med aprilom in junijem.

Podjetje sta počasi postavila na noge, konkretneje sta začela poslovati po koncu njene smučarske kariere. Danes so na Polzeli, kjer so se pravkar preselili v večje prostore, zaposleni štirje ljudje.

Vakuumske termovke iz nerjavečega jekla nastajajo na Kitajskem

Tudi Ajnik je kot nekdanji alpinist veliko časa preživel v hladnem vremenu in zato podprl idejo. V prvem letu podjetja je obiskal kitajsko proizvodnjo, kjer so nastali njihovi prvi izdelki. Do danes so prvotnega dobavitelja zamenjali, a še naprej ostajajo v Aziji, od koder se je sogovornica vrnila prejšnji teden.

“Ravno sem obiskala novo proizvodnjo. Šele ko si tam ugotoviš, da je izdelava termovk res dolg proces. Izdelki nimajo nobenega šiva in jih morajo oblikovati s pritiskom vode. Ustvarjajo tudi notranjo in zunanjo steno, kar pomeni, da sta to praktično dve flaški v eni. Med stene se nato ujame vakuum, ki naredi toplotno izolacijo.”

Termovke Snow Monkey torej proizvajajo na Kitajskem, ki je po besedah Drev edina država, ki izdeluje takšne izdelke. “Vsa podjetja, ki prodajajo termovke iz nerjavečega jekla, jih proizvajajo na Kitajskem. Sama sem si želela evropsko proizvodnjo, a ta ne obstaja.”

Na Kitajskem poteka tudi barvanje njihovih termovk. “Gre za prašno lakiranje, kar pomeni, da se na izdelek nanese prah, ki se nato zapeče na površino. Tudi polovica nanosa tiska logotipa poteka na Kitajskem.” Pri preostali polovici logotip odtisnejo v Sloveniji, kjer ga prilagodijo podjetjem, ki njihove izdelke kupijo kot poslovna darila.

Šport odprl vrata v posel, a na koncu šteje prodaja

V Aziji je nastala tudi ideja o imenu blagovne znamke. Ta se je Ani Drev utrnila med tekmovanjem na Japonskem, kjer je obiskala park snežnih opic (te se v angleščino prevedejo kot Snow Monkey), ki so se namakale v vrelcih tople vode.

Drev priznava, da ji je smučarska kariera odprla marsikatera vrata, dobila je tudi številne koristne kontakte. “Vendar pa je posel posel in prodaja produkta ni odvisna od poznanstev. Na koncu te morajo v trgovini prodati,” poudarja.

Leta 2021 je podjetje Savin ustvarilo dobrega pol milijona evrov prihodkov, kar je zadoščalo za 2.549 evrov čistega dobička. Prihodki so za šest odstotkov padli leto pozneje – znašali so 474 tisoč evrov, a so ob tem vknjižili konkreten skok dobička. Ta je leta 2022 znašal 34.349 evrov.

Kako so poslovali lani? Prodaja je znašala nekaj čez 800 tisoč evrov, pravi Drev, ki rast pripisuje večji količinski prodaji, saj cen svojih izdelkov niso višali.

Snežne opice, ki se namakajo v vodnih vrelcih na Japonskem
Ideja o imenu blagovne znamke se je Ani Drev utrnila med tekmovanjem na Japonskem, kjer je obiskala park snežnih opic (te se v angleščino prevedejo kot Snow Monkey), ki so se namakale v vrelcih tople vode. (Foto: PROFIMEDIA)

Lani se je povečal tudi dobiček, pri čemer Drev poudarja, da imajo visoke stroške z razvojem novih produktov. Snow Monkey je namreč lani, po prodaji termovk iz nerjavečega jekla in kozarčkov, na trg dal še termo posode.

“Razvoj teh stane. Termo posode smo razvijali skupaj s podjetjem, kjer izdelek proizvajamo. Veliko dobička tako vlagamo naprej,” razlaga Ana Drev, ki za letos napoveduje tudi prodajo nahrbtnikov za hrano.

Razvoj pokrova trajal dve leti

Kot pojasnjuje sogovornica, je veliko denarja v podjetje vložila že v času, ko je bila profesionalna smučarka. “Moja najboljša leta smučanja so bila od leta 2015 do konca kariere. Takrat sem največ zaslužila in zato sem imela možnost denar vložiti. Če zaslužka od smučarske kariere ne bi imela, tudi vložiti ne bi mogla.”

V Savinu so od svojih začetkov do danes v svojo ponudbo dodali termovke različnih barv, predvsem pa spremenili modele zamaškov. Razvili so tudi športen pokrovček, ki omogoča zaužitje vsebine, brez odvitja celotnega pokrova. Razvijali so ga dve leti.

“To je proces, kjer moraš narediti vodotesen pokrov, ki ga je mogoče proizvesti z vlivanjem plastike. Če tega ne bi doživela, bi mislila, da je to razvoj, ki traja le nekaj mesecev. Ampak zdaj vidim, da je to dolg proces.”

Oblika termovke iz nerjavečega jekla se sicer od začetka ni pretirano spreminjala.

Kdo so kupci

V Savinu letno prodajo več kot sto tisoč vseh svojih produktov. Ana Drev ob tem dodaja, da je najbolj prodajana 0,6 in enolitrska termovka. Trideset odstotkov njihovih izdelkov prodajo neposredno podjetjem. Kot dodajajo, so njihovi najpogostejši kupci aktivni ljudje.

Polovico izdelkov kupcem prodajo prek spleta, polovico v trgovinah. V Sloveniji, kjer opravijo osemdeset odstotkov prodaje, so prisotni na približno tridesetih fizičnih lokacijah. V manjšem obsegu so v čeških in italijanskih trgovinah. V tujini je njihove izdelke mogoče kupiti še v Nemčiji in na Poljskem.

Termovko iz nerjavečega jekla Snow Monkey so na začetku prodajali nišno, zgolj športnikom. Ker so si na ta način omejili obseg potencialnih kupcev, so prodajo kmalu razširili na celotno populacijo. Prav tako so izdelke začeli ponujati za uporabo v toplem vremenu.

“Najprej je naša prodaja temeljila na zimi. Zdaj ciljamo na celoletno prodajo. Ne nazadnje si tudi posodo za hrano v službo nosiš celo leto,” pravijo v podjetju. Njihova litrska termovka naj bi vsebino ohranjala hladno 24 ur in toplo 12 ur.

Termovko po besedah Drev pravkar uporabljajo tudi na Arktiki. Sama jo je leta 2018 preizkusila na olimpijskih igrah v Južni Koreji, kjer je bilo minus trideset stopinj Celzija.

Pri ohranjanju temperature nudijo tudi vseživljenjsko garancijo. “Če ne drži temperature, to pomeni, da je prišlo do tovarniške napake. Ta se zgodi enkrat na tristo primerov.”

Nekdanja smučarka in solastnica podjetja, ki prodaja flaške Snow Monkey.
Nekdanja smučarka Ana Drec je solastnica podjetja, ki prodaja flaške Snow Monkey (Foto: Arhiv podjetja)

Testiranje novih materialov

Zaposleni na Polzeli, kjer imajo tudi skladišče, skrbijo za operativno delovanje podjetja. Medtem za fotografijo, dizajn in podobna področja skrbijo zunanji izvajalci. “Idejno zasnovo marketinga delamo sami, izvedbo, denimo tehnično postavitev oglasov, pa dela zunanji izvajalec,” pojasnijo.

Ali testirajo tudi nove materiale, s katerimi bi lahko denimo oklestili težo izdelkov? Drev pravi, da ja, a za zdaj ostajajo lojalni nerjavečemu jeklu.

“To je optimalen produkt glede na težo in to, kako je zdravju prijazen, saj ne prehaja v tekočino. Ob tem je tudi vakuumsko izoliran. Na voljo je sicer še aluminij, ki pa prehaja v tekočino, ter titan. Slednji je lažji, ampak precej dražji od nerjavečega jekla. Pogovarjamo se o tem, da bi pokusili s titanom, vendar zagotovo ne bi spreminjali cele linije. Če bi to storili, bi se cena termovke podražila za več kot trideset odstotkov.”

Drev še poudarja, da bodo v prihodnje nadaljevali z enostavnim in minimalističnim dizajnom. Ohranili bodo tudi obliko pokrovčka, ki ima karakteristike gora oziroma njihovo silhueto in je hkrati oblikovan za enostavno prenašanje in uporabo.