Huawei na trg poslal novo serijo telefonov in predstavil veliko novost

Tehnologija Marko Rabuza 23. aprila, 2024 17.55
featured image

Huawei je v četrtek predstavil novo linijo pametnih telefonov, ki se po novem imenuje Pura.

23. aprila, 2024 17.55

Po tem, ko so lani pri Huawei potiho predstavili pametni telefon Mate 60 in z novim procesorjem Kirin 9000s presenetili analitike, so pred dnevi predstavili novo linijo P. Ime so po 12 letih spremenili in se zdaj po novem imenuje Pura, modelom pa so dodali številko 70. Predstavili so štiri različne modele – klasičnega, Pro, Pro + in Ultra.

In glavne novosti? Izvlečen objektiv z zoomom in pa možnost pošiljanja fotografij prek satelita, ko ni signala.

Funkcija pošiljanja fotografij v novem modelu je prav tako predstavljena kot nekaj, kar se uporablja v nujnih primerih, ko ste na kraju brez mobilnih povezav.

Za pošiljanje fotografij prek satelita z omejeno pasovno širino so datoteke močno stisnjene, kar lahko povzroči popačenje ali zameglitev slike, opozarja Forbes. Zato je ta funkcija namenjena le uporabi v nujnih primerih.

Za njeno polno uporabo potrebujeta telefon pošiljatelja in prejemnika posebno aplikacijo, imenovano Changlian. Če je telefon, na katerega pošiljate sporočilo, nima, bo prejemnik, kot pojasnjuje Bruce Lee iz podjetja Huawei, videl le običajno besedilno sporočilo.

Huawei Pura 70
Cene se bodo gibale do 700 do 1.300 evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Vse bližje Applu

Kitajski tehnološki velikan, ki so ga leta 2019 močno prizadele ameriške sankcije, lani pa je nato z lastnim čipom, ki omogoča tehnologijo 5G, presenetil analitike, v zadnjem obdobju na domačem trgu znova vse bolj konkurira Applu. To je pokazala že lanska rast, ki je bila zasluga novega modela Mate ter priporočila vlade, naj vladni uradniki raje kot tujo tehnologijo kupujejo domačo.

Po podatkih družbe Counterpoint Research se je Huaweiu v prvih šestih tednih leta 2024 prodaja pametnih telefonov podjetja na Kitajskem v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 64 odstotkov, medtem ko je prodaja Applovih iPhonov v tem obdobju padla za 24 odstotkov, poroča Forbes.

Lani presenetili s čipom, letos ga še izboljšali

Na predstavitvi niso predstavili novega čipa, analitiki pa ugibajo, da novo serijo Pura poganja čip Kirin 9010, ki naj bi bil izdelan v 5-nanometrski tehnologiji in je nadgradnja lanskega.

Telefoni imajo 120-herčni zaslon OLED z diagonalo 6.8 inča, sprednja kamera pa ima 13 milijonov pikslov. Na njem teče različica 4.2 operacijskega sistema HaemonyOS, tipalo prstnega odtisa je pod zaslonom, telefoni pa so odporni proti vodi in prahu po standardu IP68.

Serija Pura 70 uporablja tudi HarmonyOS 4.2, ki ga je podjetje razvilo po sankcijah. Gre za Huaweijev lastniški operacijski sistem, ki ga je prvič izdal leta 2019, potem ko so ga ameriške sankcije odrezale od Googlovega sistema Android.

Model Ultra ima poleg glavne kamere še 50-milijonsko telefoto, ki je sposobna ostriti na razdalji najmanj pet centimetrov in 40-milijonsko širokokotno kamero. Delovnega pomnilnika je 16 GB, običajnega pa do 1 TB, medtem ko ima baterija zmogljivost 5.200 miliamperskih ur.

Kadar kamera ni v uporabi, se pospravi v ohišje, izvlečni objektiv pa omogoča natančnejše ostrenje. Za zdaj je na novo predstavljena linija Pura 70 na voljo le na Kitajskem, vendar naj bi vsaj en model prišel tudi v Evropo. Na Kitajskem se cene gibljejo med 700 in 1.300 evri.