Pregledali smo bilance: kako poslujejo podjetja premierja in ministrov

Posel Andreja Lončar 23. aprila, 2024 09.51
featured image

Objava bilanc za lansko leto daje vpogled v poslovanje podjetij v lasti (družin) ministrov vlade Roberta Goloba.

23. aprila, 2024 09.51

Podjetje predsednika vlade Roberta Goloba Star Solar je polovico denarja, ki se je z leti nabiral na računu podjetja iz naslova državnih podpor za proizvodnjo elektrike v sončnih elektrarnah, lani porabilo za poplačilo dolga do njegove nekdanje žene, izhaja iz sveže objavljenih bilanc podjetja.

Podjetji Klemna Boštjančiča in žene Matjaža Hana sta lani beležili padec prodaje, podjetje v delni lasti ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča pa lepo rast. Podjetje z milijonskimi prihodki ima tudi partner nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić.

Golob izplačal ženo, na računu še pol milijona

Predsednik vlade Robert Golob je novembra lani postal lastnik podjetja Star Solar. To je bilo prej uradno v lasti njegove nekdanje žene Jane Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja na pol pa je delež v podjetju pripadel Golobu.

Direktorica podjetja je bila sprva Golobova 19-letna hčerka Luna Golob, konec decembra je direktorsko mesto zasedel Miran Klanjšček, sicer soprog poslanke Svobode Mirjam Bon Klanjšček.

Milijonsko posojilo žene podjetju, dano pred desetletjem, ki je sprožilo vprašanja o izvoru denarja, je bilo lani v celoti poplačano. Konec leta je Star Solar Jani Nemec Golob dolgoval še 625 tisoč evrov. Po plačilu tega dolga ima podjetje na računu še 546 tisoč evrov denarnih sredstev.

Prihodki podjetja, ki služi predvsem s prodajo elektrike Borzenu – več v članku Sončni posel družine Roberta Goloba: kako ga pojasnjuje premier – in česa ne pove? – so lani znašali 250 tisoč evrov, le malo manj od leta 2022.

Stroški storitev, ki po pisanju Financ kažejo na morebitno iskanje davčnih obvodov, so bili lani višji kot v letu pred tem. Znašali so 71 tisoč evrov (v 2022 pa 53 tisoč evrov).

V premierjevem kabinetu na vprašanje Financ, ali gre za davčno optimizacijo oziroma izogibanje plačilu davkov in prispevkov, niso odgovorili.

Premier je v zadnjih mesecih večkrat javno pojasnjeval, da je kot predsednik vlade lahko lastnik podjetja in da je vse zakonito, posel pa na podlagi prijave preiskuje protikorupcijska komisija.

Hanovo družinsko podjetje s padcem prihodkov

Gospodarski minister Matjaž Han, po novem tudi predsednik SD, je bil ob nastopu ministrskega položaja polovični lastnik podjetja M&M International. Že poleti 2022 je nato delež neodplačno prenesel na ženo Ljudmilo Han, ki je tudi direktorica podjetja.

Prihodki trgovskega podjetja iz Radeč, ki je imelo lani junija še aktivno pogodbo s Petrolom za občasno čiščenje poslovnih prostorov, so se lani zmanjšali z 2,6 na 1,8 milijona evrov. A so bili še vedno za petino višji kot v letu 2021. Dobiček je ostal podoben kot leto pred tem, okoli 16 tisoč evrov.

Han tudi, če bi ostal lastnik podjetja, ne bi bil v navzkrižju z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Je pa pred nastopom ministrske funkcije napovedoval prodajo ali prenos na zaposlene, saj je menil, da je njegova politična kariera ovirala razvoj podjetja.

"Rad bi, da bi ljudje ohranili delovna mesta, a da hkrati ne bi bilo dvoma, da s politiko pomagam podjetju ali pa politika pomaga temu podjetju."

Matjaž Han
Matjaž Han je nedavno postal tudi predsednik koalicijske SD; ena njegovih prioritet bo sanacija visokega, dvomilijonskega dolga stranke. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Podjetje Boštjančičevih hibernira

Lansko leto je bilo slabo tudi za podjetje Brio v lasti Klemna Boštjančiča. Ta je do konca junija 2022 podjetje tudi vodil, od takrat pa je direktorica žena Eva Boštjančič.

Podjetje, prek katerega je Boštjančič nekoč izvajal svetovalne storitve, njegova žena pa psihološko svetovanje, je lani ustvarilo 36 tisoč evrov prihodkov. To je dobra tretjina prihodkov iz 2022 (119 tisoč evrov). Pod črto pa je ostalo osem tisoč evrov čistega dobička.

Podjetje, ki ima 269 tisoč evrov denarnih sredstev, je registrirano na naslovu družine Boštjančič v ljubljanskem Šentvidu, kjer je – kot je prejšnji teden poročala Tarča na RTV Slovenija – prijavljen tudi Jurij Kač. Gre za šefa državne družbe DRI, ki ima velik vpliv na odločanje o infrastrukturnih projektih v državi.

Boštjančič je v Tarči najprej dejal, da sta s Kačem nekdanja sošolca, potem pa pritrdil nadaljnjemu navajanju novinarja, ali drži, da je Kač prijavljen na njegovem naslovu. "To je pravzaprav smešna prigoda. No, meni smešna, njemu se ne zdi. On je imel že precej v preteklosti neke osebne težave in me je prosil, da se za kratek čas pri meni prijavi. Kot je meni znano, ni več prijavljen pri meni," je dejal Boštjančič. Po podatkih v Ajpesu je Kač še vedno prijavljen na njegovem naslovu.

Finančni minister Klemen Boštjančič
Podjetje Brio Klemna Boštjančiča je registrirano na naslovu družine Boštjančič v ljubljanskem Šentvidu, kjer je – kot je prejšnji teden poročala Tarča na RTV Slovenija – prijavljen tudi Jurij Kač, šef državne družbe DRI. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Nadzorniška funkcija za ženo

Ministrova žena Eva Boštjančič, ki ima tudi espe za svetovanje, je bila nedavno na predlog kulturne ministrice Aste Vrečko imenovana v svet javnega zavoda SNG Drama Ljubljana.

Minister Boštjančič se je iz odločanja o svoji soprogi izločil, iz razprave na vladi pa se mu ni bilo treba, saj te sploh ni bilo. Imenovanje pa je v javnosti sprožilo vprašanje o etičnosti imenovanja ministrove žene v svet javnega zavoda, o njenem izpolnjevanju pogojev in morebitnem konfliktu interesa.

Igor Papič solastnik rastočega energetskega podjetja

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je pred 15 leti v sodelovanju z ljubljansko univerzo (ki jo je pozneje tudi vodil) soustanovil tehnološko podjetje Reinhausen 2E, ki se ukvarja z energetskimi rešitvami.

Gre za tako imenovano odcepljeno podjetje, katerega ustanovitelji so bili univerzitetni učitelji in raziskovalci, odnosi med podjetjem in univerzo (tudi plačila univerzi) pa so urejeni z licenčno pogodbo.

Podjetje, katerega večinski lastnik je danes nemška družba Maschinenfabrik Reinhausen, Papič pa ima 16,85-odstotni lastniški delež, je lani ustvarilo 657 tisoč evrov prihodkov. To je 60 odstotkov več kot leto prej (408 tisoč evrov). Dobiček podjetja s tremi zaposlenimi je bil dobrih 20 tisočakov.

Igor Papič, minister za visoko šolstvo
Minister za visoko šolstvo Igor Papič je manjšinski lastnik odcepljenega podjetja Univerze v Ljubljani, ki je zdaj v večinski nemški lasti. (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Družinsko podjetje kmetijske ministrice Čalušić

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je pred januarskim imenovanjem na položaj dejala, da je delovne izkušnje pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom. Podjetje AM-Satus v delni lasti Marka Čalušića je imelo lani 4,4 milijona evrov prihodkov. To je dober milijon manj kot leto prej (5,7 milijona evrov).

Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo
Podjetje v lasti družine kmetijske ministrice Mateje Čalušić je lani, pred njenim imenovanjem, s koprsko občino ustvarilo pol milijona evrov prihodkov. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Aplikacija Erar kaže, da je podjetje lani veliko poslovalo s koprsko občino, od katere je prejelo 437 tisoč evrov, ter Kobilarno Lipica (okoli 200 tisoč evrov) in piransko občino (139 tisoč evrov). Po imenovanju Čalušić je od javnega podjetja Rižanski vodovod prejelo devet tisoč evrov.

Dobiček je bil s 100 tisočaki lani podoben kot leto prej.