Revoz podvojil dobiček, zelena luč za zdaj le za clio

Novice Forbes Slovenija 22. aprila, 2024 16.07
featured image

Novomeški Revoz z manjšimi prihodki od prodaje, a večjim dobičkom.

22. aprila, 2024 16.07

Lani so v podjetju zabeležili 822,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, medtem ko jih je bilo predlani za 933,3 milijona evrov. Čisti dobiček se je medtem podvojil s 4,7 milijona evrov na 9,4 milijona evrov, so navedli, poroča STA.

V družbi trenutno zaposlujejo 1.400 ljudi, delo pa poteka v eni izmeni. Še pred epidemijo covida-19, ki je sovpadla z zagonom proizvodnje pete generacije modela clio, je tovarna obratovala v treh izmenah. Razlog za upad proizvodnje je bila epidemija, po njej so se soočali še s krizo v oskrbi z elektronskimi deli, s katero se danes ne soočajo več.

V Revozu trenutno sestavljajo Renaultove modele clio, twingo in električni twingo. Dnevno izdelajo 325 vozil. Vsega skupaj so lani naredili 60.881 vozil.

V tem letu bodo v Revozu zaključili z izdelovanjem starega modela twinga in električnega twinga. Prihodnje poslovanje tovarne bo tako v veliki odvisno od odločitve Renaulta, ali bodo v Revozu izdelovali novi model električnega twinga.

Čeprav je Reuters nedavno poročal, da bo to tako in da naj bi proizvodnja stekla leta 2026, v Revozu pravijo, da lahko za zdaj potrdijo le nadaljevanje proizvodnje clia. Odločitev o proizvodnji novega modela električnega twinga, katerega koncept je bil predstavljen konec lanskega leta, za zdaj še ni bila sprejeta. “Do tega naj bi prišlo zelo kmalu,” so navedli.